Mini market
STANIVUKOVIĆ OBJAVIO SKANDALOZNE IZVJEŠTAJE: "I policija krade, jedan radar po cijeni od..."
Prije 11 min0
Maslačak je biljka koja je odlična za zdravlje. Sadrži vitamine A, C i K te vitamin E i u manjoj mjeri vitamine B.
Gastro
12. Apr. 2023
0
Zeleni dio biljke sadrži željezo, kalcij, magnezij i kalij. Osim toga, maslačak sadrži i antioksidanse, prije svega beta karoten, ali i polifenole.
Med od maslačka koristi se za podizanje imuniteta, a odličan je i u borbi protiv gastritisa i problemima s jetrom, bubrezima i mjehurom. Djelotvoran je i kod proljeva jer smanjuje intenzitet i trajanje. Može poslužiti i za zarastanje rana i ožiljaka na koži, a baš kao i svaki med i med od maslačka se koristi kod prehlade i kašlja te se smatra lijekom za pluća.
Med od maslačaka više nalikuje sirupu i veganski je proizvod.
Da biste napravili med potrebno je:
400 gr cvjetova maslačaka
limun
litar vode
dva kilograma šećera
Maslačke uberite sa livade. Protresite cvjetove kako bi iz njih izašli kukci, a potom u lonac stavite maslačke, narezani limun i vodu. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Ostavite da se hladi preko noći. Drugi dan procijediti sirup od cvjetova i limuna kroz cjedilo ili gazu.
U posudu s tekućinom dodajte šećer i po želji sok od pola limuna te ih prokuhajte u loncu da se šećer otopi. Prokuhajte još 15 minuta i to je to. Tekućina će se zgusnuti i postat će tamna, a pazite samo da se ne zgusne previše. Dok se malo ohladi med ulijte u staklenke.
Gotov med je potrebno držati na tamnom i hladnom mjestu. Med se uzima drvenom ili plastičnom kašikom tri puta dnevno.
(Faktor)
Mini market
STANIVUKOVIĆ OBJAVIO SKANDALOZNE IZVJEŠTAJE: "I policija krade, jedan radar po cijeni od..."
Prije 11 min0
Društvo
NOVINAR GAVAZZENI ZATRESAO BROJNE REDAKCIJE: Svjetski mediji o "bogatim snajper-turistima" na brdima oko Sarajeva
Prije 14 min0
Hronika
UŽAS KOD TRSTA: Majka ubila devetogodišnjeg sina
Prije 16 min0
Hronika
DRAMA U PORODICI: Prijavljen za nasilje pa napao i policajku
Prije 18 min0
Gastro
DORUČAK NA HERCEGOVAČKI NAČIN: Na brzinu napravite čuvene peksimete, jelo koje obožavaju sve generacije…
11. Nov. 20250
Gastro
HRSKAVA TEKSTURA I PRIMAMLJIV IZGLED: Superbrza pita koju možemo napraviti još večeras - ne traži nikakvo iskustvo
10. Nov. 20250
Gastro
AKO NE ZNATE ŠTA ĆETE OVO POPODNE ZA RUČAK, EVO PRIJEDLOGA: Jelo koje uvijek uspijeva - a uspijeva i nestati s tanjira
11. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
Prije 19h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.