ŠTA SE VIDI U POLICIJSKOJ STATISTICI: Da li je Novi Pazar i dalje čvorište na ruti balkanskih krijumčara droga

Zvanični podaci Policijske uprave u Novom Pazaru pokazuju da su inspektori odeljenja za narkotike u prošloj godini imali, u prosjeku, više od jedne akcije na sprečavanju krijumčarenja droge dnevno, odnosno, ukupno 393 za 365 dana.

  • Hronika

  • 14. Apr. 2023  

  • 0

Nedavno objavljena informacija da je novopazarska policija u 2022. godini zaplijenila 323 kilograma droge, pet puta više nego godinu dana ranije, potvrđuje da je ovaj grad i dalje važna tačka i čvorište u krijumčarenju opojnih droga, piše Danas.rs.

Zvanični podaci Policijske uprave u Novom Pazaru pokazuju da su inspektori odeljenja za narkotike u prošloj godini imali, u prosjeku, više od jedne akcije na sprečavanju krijumčarenja droge dnevno, odnosno, ukupno 393 za 365 dana.

Poređenja radi, policija je tokom 2021. godine izvela 266 akcija u kojima je zaplijenila 66 kilograma narkotika, a u 2020. godini 139 akcija tokom kojih je oduzela 88 kilograma opojnih droga.

Rekordnoj zapljeni narkotika u prošloj godini doprinijelo je nekoliko velikih akcija u kojima su sa ulica sklonjene količine droge mjerene u nekoliko desetina kilograma.

Najveća je, u saradnji sa Višim tužilaštvom, provedena tokom novembra u tutinskom selu Saš, kada je zaplijenjeno blizu 120 kilograma marihune i uhapšene tri osobe, među kojima i jedna maloletna, u čijim objektima je ta opojna droga otkrivena.

Preko 70 kilograma marihuane zaplijenjeno je i u septembru prošle godine kada je policija u naselju Jošanica tu drogu otkrila u automobilu Crnogorca V.B. (38).

Velike količine marihuane, 55 i 63 kilograma, oduzete su u još dvije akcije sprovedene na teritoriji Tutina, opštine koju pokriva novopazarska policija.

Ukupno, u ove tri godine novopazarska policija zaplijenila je 475 kilograma marihuane, 1,4 kilograma kokaina, 700 grama heroina i oko 7.000 psihoaktivnih tabletica.

Sve ovo, kažu sagovornici iz policije i pravosudnih organa, pokazuje da se Novi Pazar i dalje nalazi na mapi čvorišta u krijumčarenju narkotika na Balkanu, ali da je njegova uloga znatno manja nego devedesetih godina prošlog vijeka kada je važio za jedan od najvećih centara krijumčarenja, prije svega heroina iz Turske, ka zemljama Zapadne Evrope.

“Sada se uglavnom krijumčari marihuana i to sa Kosova i iz Crne Gore, dok se heroin i kokain transportuju drugim kanalima, bar veće količine.

Novi Pazar je pogranični grad, a sve veće zaplene u prošloj godini desile su se upravo na teritoriji blizu granice sa Crnom Gorom ili administrativnog prelaza sa Kosovom, kao i na magistralnom putu koji vodi ka Novom Pazaru”, kaže jedan od naših izvora.

Droga koja stiže iz okruženja, dodaje on, uglavnom se ne zadržava u Novom Pazaru već se dalje distribuira ka Beogradu i drugim većim tržištima, iako je u ovom gradu i dalje moguće kupiti gotovo sve vrste narkotika.

Krijumačerenje narkotika kroz Novi Pazar našlo se i u izveštaju Globalne inicijative protiv međunarodnog organizovanog kriminala za 2021. godinu, u kojem se navodi i da su kriminalne grupe iz ovog grada koje se bave trgovinom narkoticima sada znatno manje i slabije nego one u devedesetim, ali da i dalje imaju dobru saradnju sa kriminalcima iz Beograda i sa Kosova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...