ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ UPOZORAVA DA BI BiH BILA VEOMA UGROŽENA: "Andrej Plenković kao prvi čovjek NATO-a bio bi idealan za Putina"

Upozorava da bi se u tom slučaju na čelu NATO-a našao neko ko je zagovarao neotuđivo pravo Hrvatske na udjel u suverenitetu BiH.

  • Mini market

  • 14. Apr. 2023  

  • 4

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović (SDA) stava je da bi za BiH bila katastrofalna poruka da se premijer Hrvatske Andrej Plenković nađe na čelu NATO-a.

"Sljedbenik Tuđmanovog političkog nasljeđa koji ne priznaje UZP i presude ICTY, čovjek koji sa Thompsonovim pjesmama dočekuje Merkel i onaj ko se otvoreno zalaže za politički koncept miješanje u unutrašnje stvari druge države, čovjek koji je postao za Ukrajinu neka vrsta onog što je Miteran bio za Sarajevo i Beograd, oličenje licemjerne evropske politike koja i danas kroz angažman u BiH nagrađuje genocid, agresiju i posezanje za teritorijem i suverenitetom susjednih država", naveo je Mehmedović na Facebooku.

Dodaje da Vladimir Putin gleda komediju kada Plenković posjeti Kijev.

"Pa čovjek ih zavitlava, ta Hrvatska u BiH radi isto što i mi u Ukrajini, kaže Putin. Razumio bi i posezanja, iz sigurnosnih razloga i posezanja Poljske i Mađarske za dijelovima ukrajinskog teritorija jer u tom ima iskustva kao čelnik partije koja je takve koncepte radila u BiH u Karađorđevskim dogovorima sa Miloševićem, a mogao bi im to nacrtati i na salveti", rekao je Mehmedović.

Članicama NATO bi sigurno, nastavlja Mehmedović, detaljno mogao pojasniti kako se u Ukrajini, kao i u BiH, može spasiti hegemonizam, isto kao što je spašavan u BiH.

Upozorava da bi se u tom slučaju na čelu NATO-a našao neko ko je zagovarao neotuđivo pravo Hrvatske na udjel u suverenitetu BiH.

"I objasniti na primjeru Izbornog zakona kako se kreira moderna agresija bez oružanog napada i kako manjina vlada većinom. Ali, bio bi idealan za Putina i Rusiju kao prvi čovjek NATO-a.

Čak bi ga možda poželjeli u ulozi Visokog predstavnika za Ukrajinu.

Jer shvatio bi kad bi Putin tražio ista ona prava za Ruse u Donbasu koja Schmidt daje Čoviću u BiH. I shvatao bi da i Rusija, po uzoru na Hrvatsku, treba zagovarati neotuđivo pravo Rusije na udjel u suverenitetu Ukrajine. Pa i kroz konstitutivnost Rusa u Ukrajini", dalje je naveo Mehmedović.

Na kraju je kazao kako bi i pojasnio Milanovićeve izjave zašto Hrvatska Dalmaciji i Zagorju ne dopušta da budu regije u strahu od Italije i Mađarske, a u BiH kreira zakonska rješenja koja vode u etničke regije kroz privremene izborne jedinice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...