SARAJEVSKI ADVOKAT SENAD PEĆANIN: "Puno veći problem od Visokog predstavnika predstavlja činjenica da Schmidt sve odluke donosi po nalogu..."

U upotrebi je sada novi softver po kojem Srbiji treba Kosovo nadoknaditi Crnom Gorom i Republikom Srpskom, Hrvatskoj prepustiti Federaciju BiH, riješiti se Kurtija i Kosovo prepustiti Tirani i kooperativnom Ediju Rami, kazao je Pećanin.

  • Regija

  • 15. Apr. 2023  

  • 8

-Region je vraćen u 1990. godinu. Odnosi između Beograda i Zagreba su na najnižem nivou, ali to nije ni najmanja prepreka za postojanje pune saglasnosti o Bosni i Hercegovini. O tome svjedoči i najčvršća koalicija u čitavoj Bosni – ona između Milorada Dodika i lidera HDZ-a Dragana Čovića. Ona predstavlja kontinuitet stavova Miloševića i Tuđmana, te njihovih ratnih „izvođača radova“ na terenu, ratnog zločinca Radovana Karadžića i tadašnjeg lidera HDZ-a Mate Bobana. U tim planovima, Bosna i Hercegovina čak ni ne mora nestati kao država u postojećim granicama: dovoljna je uspostava kondominija Beograda i Zagreba nad Bosnom, tako da jednim entitetom vlada Srbija, a drugim Hrvatska, kazao je Senad Pećanin za beogradski Danas.

-Konture ovog plana jasne su i zahvaljujući kako odlukama koje Visoki predstavnik Christian Schmidt donosi za Federaciju BiH (nametanje promjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH), tako i onima koje ne donosi za Republiku Srpsku (podržavanje izborne krađe kojom je Milorad Dodik ukrao izbornu pobjedu Jeleni Trivić). No, puno veći problem od Visokog predstavnika predstavlja činjenica da Schmidt sve odluke donosi po nalogu Sjedinjenih Država. To je rezultat činjenice da je administracija predsjednika Bidena „digla ruke“ od jasnih stavova nekadašnjeg senatora Bajdena o Zapadnom Balkanu. U upotrebi je sada novi softver po kojem Srbiji treba Kosovo nadoknaditi Crnom Gorom i Republikom Srpskom, Hrvatskoj prepustiti Federaciju BiH, riješiti se Kurtija i Kosovo prepustiti Tirani i kooperativnom Ediju Rami.

Tako se „Srpski svet“ uspostavlja projektom „Otvoreni Balkan“, a o istom trošku se zadovoljavaju velikodržavni apetiti Hrvatske, Albanije… Naravno, radi se o još jednom promašenom odnosu Zapada i prema BiH i prema regionu koji bi imao užasne posljedice, poput onog kojem smo svjedočili do okončanja agresije na Bosnu i do sprečavanja genocida na Kosovu. Svi građani Bosne kojima je ona na srcu sve više se osjećaju ponovo izdanim od Zapada: osjećanje je najbliže onome dok je trajao embargo na naoružanje braniteljima svoje zemlje, koji su se herojski, u uslovima puno težim od onih u kojima se danas bore Ukrajinci, branili od Beograda, Jugoslovenske narodne armije i Karadžićevih četnika, kazao je Pećanin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...