NI EFENDIĆ NI NIKŠIĆ: SDA nudi koncentracijsku vladu

 Imamo sve otvoreniju secesiju Milorada Dodika. On sada već prijeti da će se otcijepiti. Daljom razjedinjenošću samo mu pomažemo", kaže izvor iz vrha SDA

  • Politika

  • 15. Apr. 2023  

  • 13

Na čelu bi joj bio premijer iz SDA prihvatljiv ostalima.

Potpredsjednik entiteta Federacija BiH Refik Lendo (SDA) za ponedjeljak, 17. aprila ove godine, zakazao je sastanak sa liderima Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije i Hrvatske demokratske zajednice. Susretu bi trebali prisustvovati i predsjednica većeg bh. entiteta Lidija Bradara (HDZ BiH), te Igor Stojanović (SDP), drugi potpredsjednik Federacije BiH.

Na sastanku bi se trebala objedlodaniti i ponuda koju je Lendo protekle sedmice najavio Osmorki.

Tokom obraćanja novinarima potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda nije htio govoriti o detaljima.

No, istakao je da bi se ta ponuda mogla "dopasti" Osmorki.

Politicki.ba saznaje da će SDA ponuditi formiranje koncentracijske Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

U nju bi bili pozvani svi - od SDA i DF, preko Osmorke do HDZ BiH i HDZ 1990.

"Smatramo da su vremena u kojima smo i koja su pred nama sve teža. Imamo sve otvoreniju secesiju Milorada Dodika. On sada već prijeti da će se otcijepiti. Ne vidimo nikakve stvarne reakcije na više nego opasne prijetnje. Iako su inicijalne reakcije na poziv Lende negativne i iz SDP-a, a pogotovo HDZ BiH, što uopće ne treba čuditi, smatramo da naš prijedlog jeste jedini realno dobar. Sve se snage kojima je BiH na srcu moraju ujediniti kako bi smo se odprli Dodikovim nasrtajima. On koristi našu posvađanost i pojačava napade na Bosnu i Hercegovinu. Daljom razjedinjenošću samo mu pomažemo", kaže sagovornik portala Politicki.ba.

On otkriva i detalje Lendine i SDA - ponude Osmorki.

"Predlažemo, dakle, koncentracijsku vladu u kojoj bi bile sve stranke zastupljene u Parlamentu F BiH. Mjesto premijera pripalo bi SDA-u. Premijera bi smo imenovali uz saglasnost svih ostalih stranaka", kaže dalje naš sagovornik.

Upitan da li će biti ponuđeno i konkretno ime, on odgovara potvrdno:

"Imamo nekoliko opcija. Suad Huskić, načelnik Tešnja ozbiljan je kandidat za tu poziciju. O njemu govore rezultati. A jako je cijenjen i u krugovoma međunarodne zajednice", kaže dalje naš izvor iz vrha SDA.

Tvrdi da je ideja "testirana" i s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH. Reakcije su jako pozitivne, kaže dalje.

Kaže da se unutar SDA razmatra i opcija da se, ako Huskić ne bude premijer, za tu poziciju kandidra Tahir Lendo.

On je trenutno na poziciji premijera Srednje-bosanskog kantona.

"Kao i Huskić, Lendo bi bio sasvim prihvatljivo rješenje za sve stranke u Federaciji BiH. Djelom je pokazao da je i on širokih shvatanja, otvoren za saradnju i ima rezultate", kaže sagovornik Politicki.ba.

On ističe da SDA, kao ubjedljivo najjača stranka u Federalnom parlamentu ima pravo na poziciju premijera većeg bh. entiteta.

Upitan da li je ponuda SDA o koncentracijskoj vladi koju bi vodio član te stranke "zakovana", naš sagovornik kaže da ne bi govorio u tim kategorijama. Ističe da je za Stranku najvažnije postići široki konsenzus i oformiti blok koji će biti u stanju suprotstaviti se izazovima, prvenstveno onim koje pred Bosnu i Hercegovinu predstavlja Dodik.

"Mi smo svjesni pozicije u kojoj se i SDA nalazi. Nećemo se iznenaditi ako u ponedjeljak, osim nas, kod Refika Lende ne dođe niko.

Ali znamo da će prije ili kasnije svi shvatiti da je ovo jedini način da se možemo konsolidiati, ojačati redove odbrane BiH i izboriti se protiv Dodika i njegove politike.

Ovako podijeljeni, zarobljeni liderskim sujetama i ambicijama, samo pomažemo Dodiku.

SDA pruža ruku i ona će ostati.

Interes BiH je iznad svih nas. Prije ili kasnije morat ćemo se objediniti. Zašto čekati i povećavati štetu?", zaključuje sagovornik Politicki.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...