MUSTAFA RUŽNIĆ O PRITVORU U KAMPU LIPA: "Neki su znali da će se to graditi, još će se informacija otkriti"

O izgradnji pritvora unutar Lipe u četvrtak je s Ružnićem, te gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem razgovarao Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, nakon čega je rečeno da su razjašnjene brojne nepoznanice.

  • Društvo

  • 16. Apr. 2023  

  • 0

Iako su razjašnjene neke stvari u vezi s izgrađenom pritvorskom jedinicom unutar migrantskog kampa Lipa kod Bihaća, nastavit ćemo tražiti odgovore i još će se tih stvari saznavati, kazao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

On je ponovio da kanton, odnosno Operativna grupa za nadzor migrantske krize USK nije bila obaviještena o ovoj izgradnji, ali da je o tome znao Grad Bihać.

Ipak, rekao je Ružnić, građevinsku dozvolu je, prema onome šta je rečeno, Grad dao za izgradnju objekta u neposrednoj blizini kampa Lipa, ali ne i u samom kampu, a ovaj pritvor je izgrađen unutar kampa.

O izgradnji pritvora unutar Lipe u četvrtak je s Ružnićem, te gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem razgovarao Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, nakon čega je rečeno da su razjašnjene brojne nepoznanice.

Šta je još tačno razjašnjeno odgovorio je Ružnić.

"Sattler je pojasnio da je namjena pritvorske jedinice privremeno zadržavanje onih koji idu iz Evrope, vraćaju se po sistemu readmisije u BiH, tu će boraviti maksimalno tri dana i biti izmješteni dalje. Ima 12 jedinica i finansirano je preko IPA fondova", rekao je Ružnić.

Dodao je da svi kažu da je Grad znao da će doći do izgradnje objekta, ali u neposrednoj blizini Lipe.

"Sve se više saznaje kako vrijeme odmiče. Tek sada dolazimo do informacija da ta izgradnja nije tekla bez znanja. Znali su unutar Ministarstva sigurnosti BiH, unutar Grada Bihaća i još će se tih stvari saznavati", rekao je Ružnić.

Dodao je da u utorak u posjetu dolazi i ministar sigurnosti Nenad Nešić i da očekuje i više informacija, a najvažniji odgovor bit će onaj na pitanje kakav je pravni osnov da se uopće formira ta pritvorska jedinica i gradi kada nema dozvola.

Izjavu gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića nismo uspjeli dobiti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...