"16 IZGUBLJENIH GODINA": Angela Merkel dobila najviše njemačko državno odličje, neki smatraju da je preuranjeno... (FOTO)

Drugi joj pripisuju zasluge jer je, po njihovoj ocjeni, tokom razdoblja ogromnih preokreta uspješno branila interese Njemačke i Europske unije.

  • Evropa

  • 17. Apr. 2023  17. Apr. 2023

  • 2

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier uručio je danas bivšoj kancelarki Angeli Merkel Veliki križ za zasluge, najviše državno odličje u Njemačkoj, dok istodobno, uz pozitivne ocjene, nasljeđe njene politike sve više nailazi na kritike i osporavanja.

Tako je komentator DW-a Albrecht von Lucke ocijenio da vrijeme koje je Merkel provela na kancelarskoj dužnosti predstavlja "16 izgubljenih godina".

Po njegovom mišljenju, "potpuno je preuranjeno" dati takvo odličje bivšoj kancelarki jer, kako se ističe, još uvijek nije jasno što sve spada u zasluge, a što su neuspjesi. 

"Uspjela je održati Europsku uniju na okupu i ojačati je u burnim vremenima"

Drugi joj pripisuju zasluge jer je, po njihovoj ocjeni, tokom razdoblja ogromnih preokreta uspješno branila interese Njemačke i Europske unije.

"Uspjela je održati Europsku uniju na okupu i ojačati je u burnim vremenima", kazao je za DW politolog s minhenskog univerziteta Lucas Schramm, koji navodi da su nedavno i šefovi europskih država i vlada konstatirali kako na summitima Europskog vijeća nedostaje autoritet Angele Merkel.

Kritičari: Bila je previše blaga prema Rusiji

U vrijeme dok je Merkel obnašala dužnost kancelarke Europska unija suočila se s bankarskom, dužničkom i izbjegličkom krizom, brexitom te negativnim odnosom SAD-a u vrijeme mandata Donalda Trumpa, naveo je DW. 

No, za vrijeme njezina mandata Njemačka nije uspjela ostvariti ciljeve smanjenja emisije stakleničkih plinova, ističu kritičari. Oni joj također zamjeraju da je bila previše blaga prema Rusiji, dok se sve veća energetska ovisnost Njemačke od Rusije tijekom njenog mandata danas tumači kao pogreška.

Po ocjeni DW-a, rasprava o nasljeđu Angele Merkel nije ni blizu kraja i na nju će utjecati događaji koji predstoje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...