LAZOVIĆ OTKRIO DETALJE IZ OKTOBARSKE IZBORNE NOĆI: "Kad je Schmidt vidio da Krišto gubi od Komšića, NAMETNUO JE ODLUKU!"

“Može se tako reći da su Kajganić i Dodik u sprezi. Očekivali smo da će pokrenuti neke procese, ali on vrijeđa inteligenciju gdje traži opravdanje za Dodika i onih koji negiraju genocid, govoreći kako ne može dokazati da je to krivično djelo."

  • Mini market

  • 18. Apr. 2023  

  • 9

Predsjednik Foruma parlamentaraca 1990 Miro Lazović rekao je za N1 da je visoki predstavnik Christian Schmidt čekao rezultat izbora za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda kako bi donio odluku o izmjeni Izbornog zakona.

"Kada je vidio da Borjana Krišto (HDZ) gubi od Željka Komšića (DF), odlučio se da nametne odluku", tvrdi.

I dok traju razgovori političkih stranaka sa OHR-om, te koalicionih partnera HDZ-a i Osmorke kako i na koji način imenovati Vladu FBiH, kao glavnog krivca za ovakvu situaciju Lazović vidi upravo ustavno uređenje.

“U ovoj situaciji težište krivnje bacam na naše ustavno uređenje koje je generator svih naših nesporazuma. I to treba biti centar svih naših aktivnosti i stranaka koje žele dobro BiH. Za vlast u FBiH se vidi da taj ustavni mehanizam omogućava SDA i drugima da drže tu kočnicu, a drugi koji imaju parlamentarnu većinu ne mogu formirati Vladu. Od raspetljavanja tog klupka će zavisiti sudbina BiH i da nametnute odluke visokog predstavnika koje je najavio ne budu kratkoročna rješenja”, kaže Lazović.

Kaže kako bi i OHR i Schmidt, te SAD trebali izvršiti pritisak na političke partije da se vidi koje su to stvari koje se mogu mijenjati u Ustavu FBiH i da se to uradi.

“HDZ želi samo kratkoročne odluke. Oni su dobili blokade i kočnice i snagu. Etničke mehanizme na koje može utjecati na formiranje vlasti. Ne trebamo ništa tražiti od OHR nego da nas uvede na tračnice koje nas vode prema Briselu”, kategoričan je Miro Lazović.

Kaže kako je SDA iskoristila ovu priliku i poziva se na Ustav i zakone, dok oponenti iz Trojke u potpredsjedniku FBiH Refiku Lendi (SDA), koji nije dao potpis za imenovanje Vlade, vide prepreku u Lendi.

“SDA pretjeruje u nekim stvarima. Ne mogu da shvate da su poražena politička stranka i da Osmorka ima tu većinu. Nek SDA insistira na tome da se mijenja Ustav, a ne da daju dodatne izjave “zašto neće s nama” i tako”, kazao je.

Dodao je kako bi privremeno rješenje o kojem se priča da bi visoki predstavnik trebao nametnuti nakon ramazanskog Bajrama kako bi se formirala Vlada FBiH, samo dokaz njegove pogrešne odluke u izbornoj noći u oktobru prošle godine.

“Ruše se naši snovi i dovodi se u pitanje naš kandidatski status, jer će se utvrditi etničke stranke koji će taj put BiH usporiti. Samo dugoročne mjere koji će ispoštovati presude suda u Strazburu koje su 12 godina na čekanju mogu riješiti ovaj problem”, kaže Lazović.

Kaže kako OHR i Christian Schmidt idu na ruku HDZ i HNS-u.

“Mjere koje je do sada provodio išle su ka tome da se obezbjedi sigurnost HNS-u i HDZ-u. Međutim, i SDA je zadovoljna i ide u korist etničkih politika. SDA je to vješto iskoristila. Schmidt je očekivao pobjedu gospođe Krišto u izbornoj noći i kada je vidio da će gospodin Komšić dobiti, onda se odlučio da to uradi tokom izborne noći”, kaže Lazović i dodaje da je jedino HDZ stranka koja priziva kratkoročno rješenje Schmidta.

Zašto nema reakcije Trojke na izjave Milorada Dodika?

Lazović kaže kako u nekim stvarima se može reći da Trojka ne reaguje na poteze HDZ-a, ali i poteze SNSD-a Milorada Dodika.

“Mogu shvatiti politički pragmatizam da ne otvaraju sad neka pitanje dok se ne fromira vlast. Ali, mislim da to nije najbolja politika jer se na tim velikim pitanjima se rješava pitanje sudbine BiH. Mi nemamo smirenog Dodika, već on svojim potezima, za sada na verbalnom nivou, govori o secesiji. On je nervozan zbog velikih dugovanja RS. Sad na naplatu dolaze rate kredita i njemu smeta i nervozan je jer nemaju taj novac. Pa rekao je međunarodnim predstavicima, ‘Tražite od nas 14 uslova, a ništa nam ne dajete’. On je postao problem ne samo BiH, već usložnjava probleme u regionu, teret je i gospodinu Vučiću, predsjedniku Srbije”, kaže Lazović.

Dodao je da je dobar znak za BiH i što je partner Milorada Dodika Dragan Čović rekao da je NATO put put kojim želi da ide BiH i na taj način rekao Dodiku šta misli o tim politikama koje on zastupa, a to je između ostalog ne ulazak u NATO. Kazao je da to Čović radi i zbog politike Zagreba i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Za kraj je rekao da je neshvatljivo da Milenko Kajganić, glavi državni tužilac ne reaguje na Dodikove izjave o secesiji entiteta, te o njegovom negiranju genocida u Srebrenici.

“Može se tako reći da su Kajganić i Dodik u sprezi. Očekivali smo da će pokrenuti neke procese, ali on vrijeđa inteligenciju gdje traži opravdanje za Dodika i onih koji negiraju genocid, govoreći kako ne može dokazati da je to krivično djelo. Institucije sistema su prva stepenica u odbrani integriteta BiH. Ako je Dodik rekao da ima u ladici dokumente za secesiju, pa zašto neko od tužioca ode i ne provjeri to, da li je to priprema pokušaja državnog udara”, kaže Miro Lazović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...