SKUPŠTINA KANTONA SARAJEVO IZGLASALA: Ivica Osim dobio ulicu u glavnom gradu BiH

Radi se o inicijativi Fudbalskog kluba Željezničar, a koja je danas na Skupštini Kantona Sarajevo podržana sa 25 glasova za, dok se pet poslanika nije izjasnilo.

  • Sport

  • 19. Apr. 2023  19. Apr. 2023

  • 1

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo odlučili su da Ivica Osim dobije bulevar na Grbavici gdje se nalazi i stadion Željezničara. Ovom odukom je postojeća Zvornička ulica preimenovana u Bulevar Ivice Osima, prenosi N1.

Radi se o inicijativi Fudbalskog kluba Željezničar, a koja je danas na Skupštini Kantona Sarajevo podržana sa 25 glasova za, dok se pet poslanika nije izjasnilo.

Također, ranije je Grad Sarajevo je na ulaznoj kapiji stadiona njegovog Željezničara postavio spomen-ploču u znak sjećanja na nogometnog maga, ljudsku veličinu, simbol Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Na fotografiji spomen ploče ispisan je dio legendarnog govora Ivice Osima u trenutku kada je pred medijima podnosio ostavku sa mjesta selektora fudbalske reprezentacije Jugoslavije.

“Odlazim i gotovo je… ono jedino što mogu da učinim za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava”.

Osim je preminuo 1. maja 2022. godine u 80. godini života.

Fudbalsku karijeru započeo je u mlađim uzrastima Željezničara, kasnije igrao i u dva navrata za seniore. Igračku karijeru gradio je u Francuskoj, igrajući za Sedan Valenciennes, i Strasbourg. Odigrao je i 16 utakmica postigavši 8 golova za reprezentaciju Jugoslavije, a kasnije je postao i selektor bivše države, te šef stručnog štaba selekcije Japana.

Vodio je također i Željezničar, Partizan, Panathinaikos Sturm i JEF United.

Ostaće upamćen i po tome što je bio trener Želje u kultnom polufinalu Kupa UEFA protiv Videotona na Grbavici. Poslije poraza u Mađarskoj od 3:1, Plavi su imali 2:0 do 87. minute, a onda su primili gol i snovi o finalu sa Real Madridom su ugašeni. Meč je pratilo 25.000 navijača.

Počasni je predsjednik fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i odigrao je ključnu ulogu svojim autoritetom u svijetu fudbala kada je NS BiH suspendovan iz UEFA-e i FIFA-e, da bi se reprezentativni i klupski fudbal vratio na međunarodnu scenu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...