BURNA DEBATA PRED KAMERAMA: „Republika Srpska planira da proglasi nezavisnost onog trena kada…“

Kao rješenje Biserko vidi uvođenje sankcija Dodiku i da se političke stranke okrenu građanima i ne ponašaju kao nacionalne partije.

  • Politika

  • 20. Apr. 2023  20. Apr. 2023

  • 3

Da li postoji plan da manje države poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije, budu podređene političkom i ekonomskom utjecaju velikih regionalnih sila - Srbije, Hrvatske i Albanije? Da li Na ovo pitanje u Pressingu N1 TV odgovorile su Sonja Biserko i Vesna Pusić.

“Ideja da bi se moglo savezima ili dogovorima sa tri najveće države u regiji, od kojih je jedna u EU, druge dvije nisu ali jedna je u NATO-u, a Srbija nije ni u NATO-u ni u EU, moglo posložiti u regiji, mislim da je ne jalov nego štetan posao jer istina nije takva. Situacija na terenu nije takva, nije bila niti će šta god ideolozi velikih – Hrvatske, Srbije i Albanije – mislili ili kroz historiju uradili. To nikada nije tako bilo. Te tri države zbog svoje veličine, a dio država zbog položaja i članstva u EU u NATO-u, imaju samo puno veću odgovornost za stabiliziranje regije i pronalaženje rješenja koja nisu teroriziranje nikoga. Ideja da će se situacija stabilizirati tako da jedni teroriziraju druge, to smo već puno puta pokušali i nije funkcioniralo nikada”, rekla je Pusić.

Biserko ističe kako se o tome mnogo priča i da neke elite to priželjkuju, ali da je to neostvarivo jer su identitetske politike i politike tih zemalja učvrstile državni identitet tih zemalja.

“To bi bilo pogubno rješenje za region. Mislim da je vrlo važno obratiti pažnju na ova društva i pomoći im da se izvuku iz etnonacionalizma. Mislim da je primarni grijeh Dejtonski sporazuma utemeljen na tom etničkom principu koji se generiše i dalje u svim novim situacijama i bitno je riješiti to pitanje u BiH jer je nefunkcionalna zbog tog principa. U međuvremenu sve političke ečite su prihvatile to i postoji jedna vrsta savezništva elita koje nisu spremne da se Dejtonski sporazum promijeni i BiH krene ka EU. Da li će se to desiti sada uz podršku Amerike i EU, teško je tvrditi jer svakodnevno gledamo nove opstrukcije koje prije svega dolaze iz RS zato što je RS agresijom Rusije na Ukrajinu očekivala obrat u međunarodnom kontekstu. Mislili su da će Rusija biti vrlo uspješna, pokazalo se da je to bio totalni fijasko na vojnom ratištu i u tom momentu kada je to počelo, RS je planirala da proglasi nezavisnost da bi je Rusija priznala. To se osujetilo, a i dalje to očekuju nadajući su obratu u ukrajinskom ratu od čega ovisi sve u Evropi”, kazala je Biserko.

Ističe da Dodik svojim izjavama o otcjepljenju testira međunarodnu zajednicu te je čudi što visoki predstavnik nije poduzeo mjeru da ga smijeni.

“Prolongiranje ide na štetu BiH i regiona. Ako se Amerika vratila u region, mora jasnije poslati poruku prije svega Beogradu i Banjaluci. Isto treba učiniti i EU. Ne znamo koncept Otvorenog Balkana koji Amerika promoviše, ali kako je do sada plasiran, on ide na ruku Tirani i Beogradu, barem ako ga najavljuju i tretiraju. Ali nema jasno jer koncept nije razrađen. Međunarodna zajednica mora biti jasnija šta očekuje. Dodik ostaje sam jer je najradikalniji od svih, ali ne treba izgubiti ideju srpske elite o ujedinjenju srpskog naroda dok ne budu i politički ujedinjeni. To se svakodnevno ponavlja, akademska zajednica to u velikoj mjeri podržava”, kazala je.

Smatra da će se Beograd, u slučaju da Zapad ili visoki predstavnik reaguju u slučaju Dodika, ponašati u skladu s tim. Ističe da dosadašnje sankcije nisu dovoljne.

Pusić ističe kako je potrebno početi od rješavanja problema Dodika kako bi se krenuli ka budućnosti BiH.

“Treba prekinuti s ovom permanentnom prijetnjom secesijom, raspadom države. To drži ljude u stalnoj tenziji i sve druge teme su nevažne. Za to treba i Vučić, ali treba i Hrvatska i EU i velike članice EU koje po mom mišljenju su u stanju napraviti taj korak”, kazala je Pusić.

Poručila je kako Hrvatska može pomoći Bosni i Hercegovini da postane članica NATO-a, ali ne protiv volje zemlje. Podsjetila je da je to učinjeno u slučaju Crne Gore kada je vrijeme ulaska skraćeno sa dvije, na jednu godinu.

“Ali u BiH je malo kompliciranije. Ne bih se osvrtala previše na ruskog ambasadora jer se on nediplomatski ponaša u BiH, ali i zato što ništa ne može tu osim držati Dodika, to može. To je glavni problem”, kazala je Pusić.

Kao rješenje Biserko vidi uvođenje sankcija Dodiku i da se političke stranke okrenu građanima i ne ponašaju kao nacionalne partije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...