TRASA POČINJE NAKON JUŽNOG PORTALA TUNELA IVAN: Priprema se izgradnja najteže dionice Ivan - Ovčari na koridoru Vc

Ovo je najteža dionica autoceste na Koridoru Vc. Visinska razlika od početka do kraja je oko 400 metara.

  • Ekonomija

  • 20. Apr. 2023  

  • 0

U operativnom uredu JP Autoceste FBiH održan je sastanak na temu dinamika izrade projektne dokumentacije za izgradnju dionice Ivan - Ovčari, u sklopu transevropskog Koridora Vc, koji povezuje Budimpeštu (Mađarska) i Luku Ploče (Hrvatska).

Ovom prilikom prezentiran je idejni projekat koji se nalazi u završnoj fazi.

Dionica Ivan - Ovčari nalazi se u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Trasa počinje odmah nakon južnog portala tunela Ivan i nastavlja se prema Konjicu, spuštajući se blizu lokaliteta Bradina i Zukići prema petlji Ovčari, gdje trasa završava. Ukupna dužina dionice je 10,2 kilometara.

Ovo je najteža dionica autoceste na Koridoru Vc. Visinska razlika od početka do kraja je oko 400 metara.

Projekt se nalazi na području s izrazito nepovoljnim geomorfološkim uvjetima. Teren je brdovit i planinski s vrlo strmim padinama što znači da se većina dionice mora graditi u tunelima ili na vijaduktima/mostovima.

Tako će na ovoj dionici biti izgrađeno 26 mostova/vijadukta te 12 dvocijevnih tunela ukupne dužina 6,2 kilometara, gdje je najduži tunel 1.100 metara. Najznačajniji most je dužine 450 metara, a visine stuba 95 metara.

Izrada projektne dokumentacije finansira se grant sredstvima Evropske komisije, a za projektanta je izabrana IPSA Institut d.o.o. Sarajevo.

Projekat je od velikog značaja za razvoj lokalnih zajednica koji će omogućiti brže, sigurnije i udobnije saobraćanje.

Prema planiranoj dinamici, po završetku izrade Glavnog projekta, JP Autoceste FBiH će početkom 2024. godine raspisati tender za odabir izvođača radova za ovu dionicu, navodi se u saopćenju Autocesta FBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...