OPĆINSKI SUD SARAJEVO: Osuđena bivša sekretarka u Parlamentu FBiH, mora vratiti i novac

Dobrila Pletikosa se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine obavljajući poslove sekretara Administrativne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sačinila više fiktivnih ugovora o zakupu stanova za smještaj zastupnika iako je znala da ih neće koristiti.

  • Vijesti

  • 20. Apr. 2023  

  • 1

Nakon razmatranja Sporazuma o priznanju krivnje, Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivima Dobrilu Pletikosa zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i Maju Pletikosa Kolašinac za pomoć počinitelju pri učinjenju djela. 

- Dobrila Pletikosa osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko optužena u roku od dvije godine od pravosnažnosti ove presude ne počini novo krivično djelo.

Maja Pletikosa Kolašinac osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci. Kazna se neće izvršiti ukoliko u roku od jedne godine ne počini novo krivično djelo. Istovremeno, dužne su u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude vratiti imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u iznosu od 2.800 KM. Također, Dobrila Pletikosa dužna je nadoknaditi štetu budžetu Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.400 KM.

Dobrila Pletikosa se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine obavljajući poslove sekretara Administrativne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sačinila više fiktivnih ugovora o zakupu stanova za smještaj zastupnika iako je znala da ih neće koristiti. Na taj način je sebi, ali i svojoj poznanici pribavila nezakonitu korist u iznosu većem od devet hiljada maraka - saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...