DODIK OVO NIJE OČEKIVAO: Odbijenice stižu jedna za drugom, Stevandić u nevjerici…

Uz Stevandiča stao je i lider DNS-a Nenad Nešić koji kaže da će „političko Sarajevo nastaviti da lažno stvara probleme, dodvoravajući se stranim mentorima koji im pomažu u namjeri da kreiraju unitarnu BiH“.

  • Vijesti

  • 21. Apr. 2023  21. Apr. 2023

  • 6

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik pozvao je predstavnike svih parlamentarnih političkih stranaka iz RS-a na sastanak kako bi zauzeli jedinstven stav o imovini.

No, sve su prilike da opozicija u RS-u ovoga puta nije nasjela na Dodikovu igru.

PDP neće doći, jer smatraju da se o ovoj temi treba raspravljati u Narodnoj skupštini. Poziv je odbio i Nebojša Vukanović.

O pitanju imovine Republike Srpske danas će se u 14 sati raspravljati u Palati Republike u Banjoj Luci. Na konsultativni sastanak, Dodik je pozvao predstavnike svih parlamentarnih političkih stanaka iz Srpske. Dodik najavljuje da će se na stolu naći dokument kojim bi stranke iz RS potvrdile ujedinjenost o njenoj navodnoj samostalnosti u okviru BiH.

- Јa ću ponuditi jedan dokument da se političke partije u Srpskoj ujedine oko neophodnog stepena samostalnosti Srpske u okviru BiH. Moj prijedlog će biti da se odbace svi dosadašnji akti koji nisu predviđeni Ustavom, bez obzira na koji način - nasilje visokog predstavnika, a pogotovo sudija Ustavnog suda - rekao je Dodik.

Dodik kaže da je jedino rješenje da entiteti međusobno potvrde nadležnost nad imovinom koja je na njihovoj teritoriji. Svi drugi aranžmani za Srpsku su neprihvatljivi. Republika Srpska nije spremna ni na kakav razgovor ili pregovor o tome. To je glupo, taj dogovor je postignut Dejtonom. Ako bude ugrožena, Srpska će preduzeti mjere reakcije na sve akcije koje se budu u tom pogledu preduzimale, a ta reakcija će već sutra biti jasna - rekao je Dodik.

Na konsenzus političkih partija poziva predsjednik Narodne skupštine i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić. -Pitanje imovine traži svesrpsko jedinstvo koje treba staviti iznad političkih uvjerenja.

Nije napadnuta nijedna politička partija niti politička partija gazduje zemljom. Prema tome, ja se nadam širokom konsenzusu i dogovoru, pa i nacrtu odluka koje ćemo biti primorani da donosimo, koje će se donositi i u Vladi i u NSRS - kaže očajni Stevandić.

Uz Stevandiča stao je i lider DNS-a Nenad Nešić koji kaže da će „političko Sarajevo nastaviti da lažno stvara probleme, dodvoravajući se stranim mentorima koji im pomažu u namjeri da kreiraju unitarnu BiH“.

- Očigledno da članovi trojke, osmorke, šestorke, kako se god zvali, nisu znali kako da na drugačiji način sjednu sa Bakirom Izetbegovićem, pa su našli ovaj način. Nema imovine BiH, samo imovina entiteta – kazao je Nešić.

Poziv predsjednika Republike Srpske odbila je i Lista za pravdu i red.

- To je vještačka kriza koju izazivaju predstavnici vlasti da prikriju svoje probleme. Mi ne želimo u tome učestvovati u bilo kakvim predstavama - kaže Vukanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...