SVETLANA CENIĆ O DUGOVIMA RS: "Daju 50 miliona za teniski turnir jednokratne upotrebe, dok trezorske zapise štampaju kao salatu"

Analitičari kažu da taj entitet ima definiran iznos duga od preko pet milijardi, a da je okvir za budžet za 2023. godinu približno toliko.

  • Ekonomija

  • 21. Apr. 2023  

  • 4

Bosanskohercegovačkom entitetu RS na naplatu dospijeva više od milijardu maraka duga.

Istovremeno se planiraju i nova zaduženja, direktna i indirektna od skoro dvije milijarde maraka.

Vlasti u RS-u govore da sve više gledaju u Kinu kao novo finansijsko tržište. Analitičari kažu da taj entitet ima definiran iznos duga od preko pet milijardi, a da je okvir za budžet za 2023. godinu približno toliko.

"Odavno upozoravam i govorila sam ovim drugarima, političkim oponentima SNSD-a, ne morate ništa raditi sve će sami da upropaste i tako i jeste. Toliko nemaju para da je to prestrašno pa se mlati prazna slama prijetnjom ako Zapad ne da pare oni će otići kod Kineza. Neka pita Srbiju koja 4 milijarde eura treba platiti Kinezima pa su molili reprogram, pa se ne zna hoće li biti ", kaže za Hayat.ba Svetlana Cenić, ekonomski ekspert.

Pojašanjava da Kinezi štite svoj interes kao svaka pametna država, a da samo BiH vidi tuđe interese, a ne svoje.

"Republika Srpska i ono duga što predstavlja nije do kraja predstavljen. Jer, i dug javnih preduzeća pada na teret onoga ko je vlasnik, a vlasnik je Vlada RS. Ko će plaćati – građani. I neka plaćaju, 50 miliona KM za ‘Srpska open’. Odlično, samo što se održava sada i nema ga u kalendaru ni iduće ni onarednih godina. Ovo je za jednokratnu upotrebu, a ovamo je kuknjava, zadužuju se, štampaju trezorske zapise i obveznice kao salatu, brže to štancaju neko neko što salatu reže", rekla je Cenić za Hayat.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...