PRED RASPADOM: Ministri iz RS planiraju da napuste Vijeće ministara BiH?

Tegeltija, Košarac i Nešić postavili ultimatume za dnevni red iduće sjednice

  • Politika

  • 22. Apr. 2023  

  • 5

Na sjednici Vijeća ministara BiH, koja je održana u srijedu, vladala  je izuzetno napeta atmosfera i za dlaku je izbjegnuto napuštanje sjednice od strane Zorana Tegeltije, Staše Košarca i Nenada Nešića, piše Srpskainfo pozivajući se na neimenovane izvore.

Sagovornici portala iz institucija BiH, koji su insistirali na anonimnosti, otkrivaju detalje zbog kojih je ta “drama” nastala.

– Još prilikom potpisivanja Sporazuma o načelima i smjernicama u okviru kojih će se BiH kretati u periodu od 2022. do 2026. godine, a koji su u Sarajevu sredinom decembra prošle godine potpisali lideri SNSD, HDZ i “osmorke”, jedno od osnovnih načela bilo je to da politički predstavnici bilo kojeg naroda neće blokirati dogovorene infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH – govore izvori.

Iako je od potpisanog sporazuma novih partnera u državnoj vlasti prošlo skoro pola godine, sagovornici Srpskainfo ističu da se ništa nije promijenilo u odnosu na vrijeme kad je bošnjačku “kvotu vlasti” popunjavala SDA.

– Upravo zbog toga, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, kao i ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija na posljednjoj sjednici Savjeta ministara postavili su ultimatum da se na dnevni red najkasnije sljedeće sedmice mora staviti Nacrt za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda “Nova istočna interkonekcija BiH i Republike Srbije” na pravcu granica Srbije – Bijeljina – Banjaluka – Prijedor – Novi Grad – otkrivaju izvori Srpskainfo.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, kako navode, obećala je da će ta tačka biti stavljena na dnevni red negdje u toku sljedeće sedmice, kao i Nacrt sporazuma o južnoj interkonekciji gasovoda između Hrvatske i BiH.

Ukoliko do toga ne dođe, odnosno ako Vijeće ministara ne usvoji navedene nacrte, srpski ministri će, tvrde izvori, sigurno napustiti to tijelo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...