„NIŠTA VIŠE NE TREBA DIRATI…“: Pogledajte kakav rasplet oko Izbornog zakona BiH očekuje Dragan Čović…

Naš cilj je da izvedemo ovaj proces do kraja, barem predstavnički dom sa dvije trećine. Tu nam je bitna i postojeća parlamentarna većina i opozicija, kako bi se izmjene usvojile, kaže Admir Čavalić iz Stranke za BiH.

  • Vijesti

  • 24. Apr. 2023  

  • 2

Unatoč tome što je visoki međunarodni predstavnik u BiH Chrsitian Schmidt uputio, kako je rekao, posljednje upozorenje političarima u Federaciji BiH da postignu dogovor oko uspostave nove vlade, nema dogovora. SDA-ov dopredsednik Federacije BiH Refik Lendo i dalje ne želi staviti potpis na imenovanje vlade. Odbrojavanje do nove Schmidtove intervencije je čini se, počelo.

Intenzivni sastanci BH političkih stranaka u tjednu iza nas nisu urodili plodom. NES i Stranka za BiH koje su dio koalicije sa NDZ-om u sastavu takozvane Osmorke predlažu izmjene federalnog ustava.

- Kad imate nekakve društvene probleme, političke probleme, blokade i slično, tada se stvori atmosfera za izmjenu Ustava. Naš cilj je da izvedemo ovaj proces do kraja, barem predstavnički dom sa dvije trećine. Tu nam je bitna i postojeća parlamentarna većina i opozicija, kako bi se izmjene usvojile, kaže Admir Čavalić iz Stranke za BiH.

- Mi nismo za privremena rješenja, mi smo za stalna rješenja. Obzirom na nepredvidivost gospodina Schmidta, mislim da danas ne postoji osoba u BIH koja može predvidjeti šta namjerava i kada namjerava učiniti. Priznat ćete, sve nas je poprilično neugodno iznenadio u izbornoj noći, kaže za HTV dopredsjednik SDP-a BiH Damir Mašić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra kako u izbornom zakonu i Ustavu više ništa ne treba dirati. Imaju, dodaje - "šest mjeseci da se dogovore sami". Politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić smatra kako će Christian Schmidt najvjerovatnije reagirati da bi odblokirao proces formiranja vlasti u Federaciji BiH. 

U nastavku pogledajte šta je o svemu rekao lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...