NERMIN OGREŠEVIĆ DIREKTNO: "Dodik se opasno približio crvenoj liniji, pozivamo članice PIC-a i Schmidta da ga zaustave"

Upozoravamo Dodika da Ustav Bosne i Hercegovine nije švedski sto, pa da može uzimati šta mu odgovara u datom trenutku i tumačiti ga kako on to želi.

  • Politika

  • 24. Apr. 2023  24. Apr. 2023

  • 4

Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević izjavio je da je politička situacija u Bosni i Hercegovini na rubu eskalacije, prvenstveno usljed zaoštravanja retorike predsjednika bh. entiteta RS-a Milorada Dodika kojoj svjedočimo od formiranja vlasti na državnom nivou, a posebno nakon najave da će predstavnici političkih partija u RS-u danas u Narodnoj skupštini RS-a potpisati zajedničku izjavu kojom se tretira državna imovina, ali i niz drugih pitanja.

Dodik je, kako ističe Ogrešević, ovaj put otišao i korak dalje i opasno se približio crvenoj liniji, najavljujući da će uraditi nešto što se od potpisivanja Dejtona niko nije usudio - uvesti nadzor i kontrole na granicama entiteta.

U nacrtu zajedničke izjave navodi se da se "zadužuje Vlada RS-a da nastavi započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između RS-a i FBiH". Najveću zabrinutost javnosti izaziva skandalozna tačka u kojoj se "obavezuje MUP RS-a da formira posebnu organizacionu jedinicu unutar MUP-a koja će vršiti nadgledanje granice između entiteta" - naveo je Ogrešević, saopćio je NES.

"Iako se Dodik konstantno poziva na Ustav, podsjećamo ga da je upravo Ustav BiH u Članu 1, Stav 4 - Kretanje roba, usluga, kapitala i lica precizirao: "Postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, lica, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta".

Upozoravamo Dodika da Ustav Bosne i Hercegovine nije švedski sto, pa da može uzimati šta mu odgovara u datom trenutku i tumačiti ga kako on to želi. Bilo kakve aktivnosti na granicama entiteta predstavljaju antiustavno djelovanje i ozbiljno krivično djelo, koje su policijski i pravosudni organi dužni ekspresno sankcionirati", saopćio je Ogrešević i dodao:

"Pozivamo članice PIC-a i visokog predstavnika za BiH da zaustave Dodikov drski pokušaj narušavanja ustavnog poretka i ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Svi koji budu nijemo posmatrali ovakve antitustavne i antidržavne aktivnosti, faktički odobravaju Dodikov napad na državu Bosnu i Hercegovinu."

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...