OPĆINSKI SUD U SARAJEVU: Ovo su razlozi zbog kojih je nezakonito poništen doktorat Sebije Izetbegović (FOTO)

Ovim rješenjem, rektoru Rifetu Škrijelju i Univerzitetu u Sarajevu zabranjuje se da poduzimaju bilo kakve radnje na izvršenju zaključka o poništavanju doktorata, sve do okončanja parničnog postupka koji tek treba da bude pokrenut.

  • Vijesti

  • 24. Apr. 2023  24. Apr. 2023

  • 12

Općinski sud u Sarajevu donio je privremenu mjeru osiguranja kojom se odlaže Zaključak Senata Univerziteta u Sarajevu o poništavanju doktorata prof. dr. Sebiji Izetbegović.

Ovim rješenjem, rektoru Rifetu Škrijelju i Univerzitetu u Sarajevu zabranjuje se da poduzimaju bilo kakve radnje na izvršenju zaključka o poništavanju doktorata, sve do okončanja parničnog postupka koji tek treba da bude pokrenut.

Ovo rješenje Općinskog suda u Sarajevu može se smatrati prvom pravnom pobjedom advokatskog tima Sebije Izetbegović, kojeg čine advokati Esad Oruč i Senka Nožica.

Zanimljivo je da je Sud u obrazloženju rješenja naveo gotovo sve ono o čemu je "Slobodna Bosna" već ranije pisala, a posebno da je Zaključak Senata da usvoji odluku kantonalne inspekcije donesen prije isteka žalbenog roka. Na tu činjenicu su upozorili i advokati Sebije Izetbegović, ali i Medicinski fakultet, a Sud ih je prihvatio kao valjan dokaz.

Općinski sud u Sarajevu je konstatovao da je zbog toga postupanje rektora Škrijelja i Senata nezakonito. U rješenju su konstatovali da je protivnik predlagatelja (rektor Škrijelj op.a.) „svjestan nezakonitosti vlastitog postupanja i upravo iz tog razloga pokušava kroz usvajanje zaključka Senata umanjiti ili izbjeći odgovornost za nezakonito postupanje“. Sud time, u stvari, konstatuje da je rektor Škrijelj zloupotrijebio Senat.

U sudskom rješenju se dalje navodi da je rektor Škrijelj poduzeo radnje koje bi za rezultat mogle imati nanošenje štete prof. Izetbegović, ali da se to ne može smatrati provođenjem odluke Kantonalne inspekcije, jer ona nikad nije postala izvršna, pa se ne može na zakonit način ni provesti.

- Takve radnje mogu predstavljati isključivo aktivnosti kojima se izvršava nezakoniti zaključak Senata Univerziteta, a ne rješenje prosvjetne inspekcije, konstatuje Sud.

Sud je naveo pet razloga zbog kojih je cjelokupan postupak koji je prethodio Zaključku o poništavanju doktorata Sebije Izetbegović nezakonit. Nabrojano je da Zaključak o poništavanju doktorata donesen prije isteka žalbenog roka, da je to urađeno unatoč upozorenjima Medicinskog fakulteta, da je rješenje prosvjetne inspekcije i Senata doneseno iako nisu postojale elementarne zakonske pretpostake, te da je rješenje Inspekcije suprotno članu 55. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH i važećem Statutu Univerziteta u Sarajevu.

Sve  se dodatno obrazlaže u posebno zanimljivom zaključku broj četiri:

- Član 55. Okvirnog zakona u BiH propisuje da „nakon što su dodijeljeni, akademski stepen ili diploma mogu se opozvati samo u posebnim okolnostima datim u pravilima sadržanim u statutu visokoškolske ustanove. Član 169. Statuta Univerziteta u Sarajevu propisuje da će uvjeti, način i postupak dodjele diploma, uvjeti oduzimanja i poništavanja diploma, kao i druga relevantna pitanja  za diplome detaljnije regulisati općim aktom Univerziteta koji donosi Senat. Senat Univerziteta u Sarajevu nikada nije donio takav akt, tako da je predmetni postupak proveden bez uporišta u zakonskim i statutarnim procedurama. S obzirom da ne postoji opći akt Univerziteta kojim je regulirano pitanje procedure oduzimanja doktorata, to je i Zaključak protivnika predlagatelja (rektor i Senat) nezakonit, konstatuje Sud.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...