POGLED IZ BEOGRADA: Kako je Vučić sjever Kosova prepustio Kurtiju

Boško Jakšić, vanjskopolitički analitičar, navodi za Nova.rs da je duboko uvjeren da je dobrovoljno prepuštati mogućnost da samo Albanci određuju sudbinu Srba na Kosovu nepromišljen potez.

  • Regija

  • 25. Apr. 2023  

  • 1

Još prije pola godine Srbi sa sjevera Kosova povukli su se iz kosovske policije i pravosuđa, a sada su zbog bojkota izbora albanskim partijama prepustili i izvršnu vlast u sve četiri "srpske općine". Jasno je da od ovakve taktike Beograda kosovski Srbi nemaju nikakve koristi i da su od novembra praktično cijeli sjever Kosova dobrovoljno prepustili Prištini.

U nedelju su održani izbori u četiri "srpske općine" na sjeveru Kosova, a nakon izlaska Srba iz tamošnjih institucija. Nove gradonačelnike dobit će Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok – riječ je o Erdenu Atiću, Ljuljzimu Hetemiju, Iljiru Peciju i Izmiru Zećiriju, funkcionerima pokreta Samoopredeljenje i Demokratske partije Kosova. U ove četiri općine izašlo je ukupno 3,47 posto stanovništva.

Iako su Srbi bojkotovali ove izbore, međunarodna zajednica priznaje ove rezultate, pa će tako općine u kojima ogromnu većinu čine Srbi predvoditi članovi pokreta Albina Kurtija i nekadašnja stranka Hašima Tačija. EU je saopćila da su izbori održani u skladu sa pravnim poretkom Kosova, ali da to ne može da bude dugoročno rješenje i da je potrebno što prije formirati Zajednicu srpskih općina.

Kada se podvuče crta, za šest mjeseci, zahvaljujući odlukama Beograda i Srpske liste, sve institucije na Sjeveru prepuštene su Albancima.

Boško Jakšić, vanjskopolitički analitičar, navodi za Nova.rs da je duboko uvjeren da je dobrovoljno prepuštati mogućnost da samo Albanci određuju sudbinu Srba na Kosovu nepromišljen potez.

- To možda ima neka taktična opravdanja zbog toka pregovora, ali Srbima ne donosi nikakve koristi, samo štetu. Drugo, to je u suprotnosti sa evropskim planom koji je Vučić prihvatio i u kome jasno tamo piše, da Srbi treba da se vrate u institucije. Oni ne samo da se nisu vratili u institucije, nego je ovo sada bojkot na kvadrat - zaključuje Jakšić.

On navodi da se ponovo gubi vrijeme, jer će proći sedmice ili mjeseci da se vratimo na nultu tačku na kojoj smo bili prije ovih izbora ili prije novembra.

- Vidimo izjavu da će Beograd pokušati da spriječi ulazak Kosova u Vijeće Evrope, što je potpuno suprotno slovu evropskog sporazuma (Srbije i Kosova). Ne bih da aboliram u toj igranci ni Kurtija, koji insistira da se održe izbori, znajući da će na njih izaći dva ili tri posto birača. Unaprjed je znao da održava jednu šaradu i što se demokratije tiče i što se legimiteta tiče. Zanima me da li će Vučiću i Kurtiju, koji se sastaju 2. maja u Briselu, Zapad malo zavrnuti uši jer ovo šta se događa pokazuje da i Beograd i Priština mogu da nastave po starom, da provociraju jedni druge, da im ne pada na pamet bilo kakva normaliazcija na koju su se formalno obavezali - navodi Jakšić.

Srbi na sjeveru Kosova su 5. novembra napustili kosovsku skupštinu, Vladu i organe četiri "srpske općine" na sjeveru Kosova,a izašli su i iz pravosuđa i policije. Lideri Srpske liste tada su saopćili da će van institucija ostati dok "Priština na počne da poštuje međunarodno pravo i povuče jednostrane i protivpravne odluke, uključujući i odluku o preregistraciji vozila i dok ne formira Zajednicu srpskih općina".

Zastupnici Srpske liste su se ubrzo nakon ostavki vratili u kosovski parlament, ali ne učestvuju na sjednicama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...