SAD JE SVE JASNO: Šta se krije iza najave o prikupljanju podataka o imovini građana u Republici Srpskoj i inostranstvu..

Poreska uprava Republike Srpske kreće u postupak kontrole, ako se u prethodnom postupku učini vjerovatnim da u najviše tri uzastopne kalendarske godine, u kojima fizičko lice ima uvećanje imovine, postoji razlika između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda koja je veća od 300.000 КM.

  • Društvo

  • 26. Apr. 2023  26. Apr. 2023

  • 0

Prošla su dva mjeseca otkako je u Republici Srpskoj na snagu stupio Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu. Međutim i dalje se ne zna kako će teći primjena ovog zakona.

Dok u Poreskoj upravi tvrde da su zaposleni u novoformiranom Odjeljenju za kontrolu porijekla imovine prošli sve bezbjednosne provjere i da su povezane sve institucije koje treba da učestvuju u razmjeni informacija, primjena Zakona o utvrđivanju porijekla imovine u Republici Srpskoj još nije počela. Trenutno se još vrši sistemsko prikupljanje podataka o imovini svih građana Republike Srpske kako bi se napravila baza podataka.

-Кada se ta baza u potpunosti uspostavi, pristupit će se analizi rizika i ukoliko se pojavi sumnja da određeno lice nema dokaza za nagli rast vrijednosti imovine, ići će se u drugu fazu postupka, a to je faza kontrole. Pristup će biti sistemski, odnosit će se na sve građane, a ne selektivan, koji bi se odnosio samo na pojedince. Prikupljat ćemo podatke o imovini građana u Republici Srpskoj i inostranstvu.

Jedan od članova zakonodavnog odbora u Narodnoj skupštini Republike Srpske smatra kako je nelogično da je zakon stupio na snagu prije dva mjeseca, ali ga u praksi još nema.

"Vrlo je opasno, ako donosite zakon po predviđenoj proceduri u Narodnoj skupštini Republike Srpske, onda ga ne provodite, onda je to znak da je u pitanju ili populizam, ili dodvoravanje biračima, ili ponekad iznuđena reakcija na pritisak javnosti. To su stvarni razlozi donošenja zakona, a ne iskrena namjera da se krene u obračun sa kriminalom, korupcijom i oduzimanjem nelegalno stečene imovine", mišljenja je Dragomir Vasić, član Zakonodavnog odbora NSRS.

Iz "Transparency International u BiH" upozoravaju na to da neke stvari u zakonu nisu precizno definisane, pa se može desiti da dođe do selektivne primjene ovog Zakona.

"Ovo je apsolutno ostavljeno na diskreciju rukovodstvu poreske uprave Republike Srpske da utvrđuje koji je plan rizika i ko će prolaziti kontrole. Kada govorimo o tim redovnim kontrolama, tu je ogroman prostor ostavljen da se selektivno primjenjuje zakon i da se može ići na zloupotrebu ovlaštenja, targetiranje pojedinih ljudi i slično", kazala je Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala BiH.

Prema navodima iz nevladinog sektora, već sada ima mnogo najava za ocjenu ustavnosti ovog zakona koji, podsjetimo, predviđa da ukoliko lica ne mogu da dokažu način sticanja imovine, ta se imovina oporezuje po stopi od 75 posto, nakon čega se obavezno slučaj dalje predaje Tužilaštvu koje treba da ispita da li je ta imovina stečena krivičnim djelom.

Poreska uprava Republike Srpske kreće u postupak kontrole, ako se u prethodnom postupku učini vjerovatnim da u najviše tri uzastopne kalendarske godine, u kojima fizičko lice ima uvećanje imovine, postoji razlika između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda koja je veća od 300.000 КM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...