ANALIZA BEOGRADSKOG LISTA: "Domet Dodikovih prijetnji sveden na politički marketing"

Ćamil Duraković, potpredsjednik RS, ukazuje da u Ustavu BiH nije predviđena čak ni referendumska mogućnost otcjepljenja bilo kojeg njenog dijela.

  • Politika

  • 26. Apr. 2023  26. Apr. 2023

  • 2

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS) ovih dana sve glasnije govori o otcjepljenju RS. Da li su njegove namjere realne, odnosno koliko su ozbiljne, pitao je svoje sagovornike Danas.rs.

Aleksandar Popov, kopredsjednik Igmanske inicijative za Srbiju, smagra da Doik “preti već dugo vremena”.

“Nevolja je u tome što Međunarodna zajednica isuviše dugo to toleriše. Stvari su otišle predaleko. Bez obzira da li su te pretnje realne ili ne, takve njegove izjave i najave da će se predstavnici RS povući iz institucija do otcepljenja, u BiH je došlo do velikih etničkih podela. Tome su doprinela i ostala dve lidera konstitutivnih naroda. BiH je bliža disoluciji nego konsolidaciji”, ističe Popov za Danas.

Ćamil Duraković, potpredsjednik RS, ukazuje da u Ustavu BiH nije predviđena čak ni referendumska mogućnost otcjepljenja bilo kojeg njenog dijela.

“Entitet Republika Srpska je samo administrativna jedinica na nivou kantona ili opštine. Dakle, ne postoje ustavne pretpostavke za mirno, administrativno razdruženje jer nismo udruženi nego podijeljeni na administrativne jedinice. A svako nasilno odvajanje dijela teritorija BiH mora biti predmetom zanimanja snaga zaduženih za čuvanje cjelovitosti države BiH”, naglašava Duraković.

Po njegovom mišljenju, Dodik će ovako postupati sve dok odgovornost za izrečeno ne bude pravno sankcionisana i dok ima sagovornika koji će mu oponirati i kojem treba ovakav narativ da pokaže svoj „patriotizam“.

Nebojša Novaković, narodni poslanik Demokratske stranke, ne sumnja da je Dodik, “koji je fasciniran Putinom”, iskren u svojim željama.

“Ipak, te pretnje su u smislu realizacije potpuno nerealne. Republika Srpska koja se suočava sa ozbiljnim ekonomskim problemima može prosperirati isključivo kroz saradnju sa kontinentom na kom se nalazi”, smatra Novaković.

Kako naglašava, sve balkanske autokrate se ponašaju isto, kada narod dovedu do ekonomskog sloma vraćaju se nacionalnostičkoj politici kao sigurnom utočištu.

“Ovaj put za takve više nigde nije sigurno, domet ovih prijetnji je sveden na politički marketing, a politička realnost će i ovaj put demantovati Dodikove nade”, ističe Novaković za Danas.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...