DIREKTNO S PRVE LINIJE: Tenzije među ruskim privatnim jedinicama, Prigožin u strahu...

ISW još navodi kako se čini da Rusija nastavlja namjernu depopulaciju okupiranih dijelova Ukrajine kako bi ih naselila Rusima.

  • Evropa

  • 27. Apr. 2023  27. Apr. 2023

  • 0

Između ruskih dužnosnika i dalje je vidljiva sveopća nervoza zbog potencijalne ukrajinske protuofanzive, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW) u svom najnovijem izvještaju od 26. aprila. Financijer Wagner grupe Jevgenij Prigožin primijetio je jučer da će Ukrajina, čim se poboljšaju vremenski uvjeti u Bahmutu, pokrenuti protuofanzivu, što bi se moglo poklopiti s ruskim praznikom Danom pobjede 9. maja, te da Ukrajina možda namjerava uništiti rusku proslavu, piše je u svom izvještaju Institut.

ISW još navodi kako se čini da Rusija nastavlja namjernu depopulaciju okupiranih dijelova Ukrajine kako bi ih naselila Rusima.

Kažu i kako se konkurencija među ruskim privatnim vojnim kompanijama vjerovatno povećava u Bahmutu. Članovi Potoka (navodno jedan od tri dobrovoljačka odreda iz ruske državne energetske kompanije Gazprom) u videu su se žalili Putinu da su im dužnosnici Gazproma rekli da će potpisati ugovore, ali da su potom prisiljeni da potpišu ugovore s drugom privatnom jedinicom, Redutom.

Institut za proučavanje rata navodi i kako Kremlj nastavlja s mjerama koje omogućavaju povećanje domaće represije. Spominju da je Rusko vijeće federacije 26. aprila odobrilo tri zakona koji bi omogućili oduzimanje ruskog državljanstva onima koji diskreditiraju ruske oružane snage i za radnje koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost, a omogućavaju i doživotne kazne zatvora za veleizdaju te petogodišnje kazne za one koji promiču odluke međunarodnih organizacija u kojima Rusija ne sudjeluje.

ISW se osvrnuo i na dugoočekivani telefonski razgovor Zelenskog i Xija koji se jučer održao. Prenose kako je kineski predsjednik Xi Jinping izjavio da je uzajamno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta temelj ukrajinsko-kineskih odnosa u razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Institut zaključuje kako Xijeva izjava jasno ocrtava kinesko stajalište o ukrajinskoj neovisnosti, odbacujući izjave kineskog veleposlanika u Francuskoj Lu Shayea od 22. aprila da postsovjetskim državama nedostaje osnova za suverenitet.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...