JENS STOLTEBERG POTVRDIO: NATO saveznici isporučili su gotovo sva obećana borbena vozila Ukrajini

Dodao je i da je NATO obučio ukupno devet novih ukrajinskih oklopnih brigada.

  • Svijet

  • 27. Apr. 2023  

  • 0

NATO saveznici isporučili su gotovo sva obećana borbena vozila Ukrajini, rekao je generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Luksemburga Xavierom Bettelom, Stoltenberg je rekao da je Ukrajini isporučeno "više od 1.550 oklopnih vozila, 230 tenkova i njihove opreme".

"To predstavlja 98 posto borbenih vozila koja su obećana zemlji", pojasnio je Stoltenberg.

Dodao je i da je NATO obučio ukupno devet novih ukrajinskih oklopnih brigada.

"Trupe su dobro obučene, dobro opremljene i sa dobrom posadom što će staviti Ukrajinu u snažnu poziciju da nastavi s preuzimanjem okupirane teritorije", rekao je Stoltenberg.

Naglasio da je pružanje pomoći najbolji način za postizanje mirnog pregovaračkog rješenja za rat "gdje je Ukrajina predstavljena kao suverena, nezavisna nacija".

Stoltenberg i Bettel pozdravili su jučerašnji telefonski razgovor između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i kineskog lidera Xi Jinpinga.

Istovremeno, Bettel je naglasio da Kina treba da igra ulogu posrednika samo ako "prizna da postoji napadnuta zemlja i agresor" u sukobu, prenosi Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...