NOVI NACRT ZAKONA U KS: Ako prosjaku date milostinju, možete biti kažnjeni

Prvi put u Kantonu Sarajevo smo propisali kao prekršaj, odnosno definisali kao javno mjesto, i djelovanje na internetu, kaže ministar Katica

  • Vijesti

  • 27. Apr. 2023  27. Apr. 2023

  • 0

Vlada Kantona Sarajevo je danas utvrdila Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na području Kantona Sarajevo.

Prema obrazloženju ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katice, osnovna novost koju donosi ovo zakonsko rješenje jeste borba protiv nasilja na internetu, odnosno u online svijetu. 

"Prvi put u Kantonu Sarajevo smo propisali kao prekršaj, odnosno definisali kao javno mjesto, i djelovanje na internetu. Dakle, kada neko bude prijetio, nasilnički se ponašao na internetu, u budućnosti će moći biti prekršajno sankcinoniran, ako je to radio na području KS ili ako je posljedica nastupila na području našeg kantona. Posebno smo ponosni na ovu novu odredbu zakona", objasnio je ministar Katica.

Kako je dodao, Nacrtom je predviđen i efikasniji obračun s organizovanim kriminalom vezanim za prosjačenje.

"Novim odredbama, pored toga što, kao i do sada, kažnjavamo lica koja prosjače u Kantonu Sarajevo, a koja su ustvari žrtve trgovine ljudima, prekršajno će moći biti sankcionisane i osobe koje misleći da čine dobro dajući milostinju onima koji prose, zapravo nesvjesno podupiru organizovani kriminal", naveo je ministar Katica.

Kako je zaključio, pooštrena je i kaznena politika, odnosno povećan je raspon kazni za počinjenje prekršaja u KS, kada su u pitanju takozvane "klasične", a uvedene su i za one počinjene u online sferi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...