DODIK UPUTIO SALVE UVREDA: “Karadžić je daleko bolji čovjek nego Bećirović"

Dodik je ovo izjavio komentirajući izjavu Bećirovića nakon odluka donesenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske – da se sudija iz RS povuče iz Ustavnog suda BiH.

  • Vijesti

  • 27. Apr. 2023  27. Apr. 2023

  • 5

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je komentarisao sva posljednja dešavanja. Člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine je omalovažavao i poredio sa osuđenim ratnim zločincem: "Karadžić je daleko bolji čovjek nego Bećirović", prenosi N1.

Dodik je ovo izjavio komentirajući izjavu Bećirovića nakon odluka donesenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske – da se sudija iz RS povuče iz Ustavnog suda BiH.

“Karadžić je daleko bolji čovjek nego Bećirović. Šta misli da drži predavanje svakome o životu? NSRS je zakonodavni organ RS i ima pravo da donosi odluke. Ona bira sudije. Šta je problem, Bećirović? Ne zanima me. Pogledajte šta je pisao u navodno naučnim radovima o Srbima. Tvrdi da su počinili desetine genocida nad muslimanima ovdje. Ne zaslužuje pažnju i nije sigurno taj koji može biti sagovornik u svemu ovdje. On je u Predsjedništvu, tamo je Željka Cvijanović”, rekao je Dodik.

Na pitanje hoće li sudija Knežević ispoštovati odluku NSRS, kazao je da pitamo njega, ali i napomenuo da ga je NSRS izabrala za sudiju Ustavnog suda.

“Ustavni sud koji je pokazao da nije Ustavni već inkvizicijski sud za Srbe ne zaslužuje da budu predstavnici RS. Kada se Ustavni sud vrati u okvir ustavnog suda, onda će biti predstavnik Srba”, rekao je Dodik.

Okomio se i na opoziciju. Kazao je kako je “Ustavni sud BiH taj koji ruši imovinu RS”.

“Oni ne žele da vide bazične stvari”, rekao je Dodik.

Kritikovao je i Sud BiH jer nije odredio pritvor Atifu Dudakoviću.

Potom se osvrnuo na državu BiH.

“BiH je pokazala nekorektan odnos. BiH nije priznala Kosovo, a onda u svojim aktivnostima su bili suzdržani kada je u pitanju teritorijalni integritet”, rekao je Dodik.

Podržao je izjavu Aleksandra Vučića nakon glasanja u Komitetu o održavanju sjednice na kojoj će se glasati o prijemu Kosova u Vijeće Evrope.

“Ne mislim da BiH treba imati teritorijalni integritet, a da teritorijalni integritet Srbije ruši tako što će neki iz Sarajeva smatrati da treba rušiti. Smeta im jaka Srbija pod vodstvom Vučića. Alija Izetbegović je govorio: ‘Ljudi, mi moramo uraditi sve još dok je Srbija slaba, kada Srbija bude jaka nemamo šta da tražimo'”, naveo je Dodik.

Govoreći o današnjoj sjednici Vijeća ministara na kojoj će biti Nacrt osnove za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Srbije o izgradnji gasovoda Nova istočna interkonekcija i Nacrt osnove za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o izgradnji plinovoda “Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska”, kazao je kako nema razloga da ovo ne bude usvojeno.

“Sinoć sam razgovarao sa Konakovićem, danas sa Krišto. Nema nijednog razloga da se ta odluka donese. Ja nemam potrebe da razmišljam šta da učinim. ako ne bude, obavijestit ću vas šta namjeravam uraditi”, rekao je Dodik.

Na kraju je komentirao i izjave ministar odbrane BiH Zukana Heleza koje je dao u Pressingu na N1.

“Ministar odbrane ne može djelovati mimo kolegija, nijedna njegova odluka nema snagu. Pozvat ćemo EUFOR da vidimo po čijem nalogu rade. Ako rade po nalogu Heleza, pozvat ćemo Rusiju da zabrani Altheu”, poručio je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...