ANNALENA BAERBOCK ZA BRZU INTEGRACIJU ZAPADNOG BALKANA U EU: "Sada je trenutak..."

Ministarica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock energično se izjasnila za učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

  • Evropa

  • 27. Apr. 2023  27. Apr. 2023

  • 0

“Sada je trenutak kada moramo da postignemo ključne rezultate”, rekla je Baerbock u četvrtak, na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja njemačkog govornog područja u Salzburgu.

“Šest zemalja jugoistočne Evrope već 20 godina čeka da EU ispuni svoja obećanja. Bilo bi pogubno za demokratiju i budućnost ovih zemalja ako se mlađe generacije razočaraju i odsele”, rekla je njemačka ministrica.

Članstvo je najvažniji geostrateški instrument EU, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. “Krajnje je vrijeme da položimo ovaj geostrateški test.”

Prema Schallenberguu, u politici nema vakuuma, prenosi N1.

“Ili ćemo uspijeti da tamo čvrsto usidrimo svoj način života ili ćemo se suočiti sa drugačijim načinom života, bilo kineskim, turskim, ruskim ili nekog drugog porijekla.”

Na sastanku vodećih diplomata Njemačke, Švicarske, Austrije, Lihtenštajna i Luksemburga, Baerbok je pohvalila “duh podrške” unutar EU, koji se pokazao kada je rat u Ukrajini u pitanju ili prilikom nedavnih evakuacija ljudi iz Sudana.

Prema riječima ministra vanjskih poslova Švicarske Ignazia Cassisa, njegova zemlja, uprkos svim krizama, želi da se usredotoči na dijalog tokom svog predstojećeg predsedavanja Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija.

“Dijalog mora da bude i dalje moguć ili da se ponovo oživi”, rekao je Cassis. Švicarska je nedavno izabrana za jednu od 10 nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...