HOĆE LI FEDERACIJA BiH SUTRA DOBITI NOVU VLADU: Zakazana vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a Osmorka i HDZ nemaju dovoljan broj ruku

6. vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je imenovanje nove Vlade Federacije BiH.

  • Politika

  • 27. Apr. 2023  27. Apr. 2023

  • 12

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka) uputila je zastupnicima u Parlamentu FBiH dopis u kojem se navodi da će sutra, 28. aprila 2023. godine sa početkom u 14.00 sati biti sazvana 6. vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je imenovanje nove Vlade Federacije BiH.

Slobodna Bosna dobila je primjerak poziva kojeg je Mirjana Marinković Lepić uputila zastupnicima.

Ona je sazvala hitnu vanrednu sjednicu, nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo bonskim ovlastima suspenzije Ustava FBiH i odredio da se nova Vlada FBiH može imenovati bez potpisa potpredsjednika Federacije BiH iz reda Bošnjaka, ali da ne može bez potpisa predsjednika FBiH iz reda Hrvata. 

Ranije je šef Kluba zastupnika Demokratske fronte Mahir Mešalić potvrdio za jedan sarajevski medij, da "nema šanse da Osmorka formira novu vladu FBiH jer nema dovoljan broj ruku".

"Ne znam kako misle zakazati sjednicu Zastupničkog doma na kojoj bi se razmatralo pitanje imenovanja Vlade Federacije BiH, kada HDZ i stranke okupljene oko HDZ-a nisu sigurni da imaju većinu. Koliko ja znam iz razgovora sa kolegama zastupnicima ova ekipa ima 43 ruke, a računaju na one stranke koje imaju po jednog ili dva zastupnika pokušavaju doći do broja 50. No, i ta računica je upitna. Nisu u svim strankama koje imaju manje zastupnika baš raspoloženi da prate svoje stranačke šefove, a i unutar stranaka 'Trojke' također ima zastupnika koji se dvoume oko podrške", rekao je Mešalić.

Da bi bila potvrđena nova vlada FBiH, Osmorki i HDZ-u je potrebno 50 ruku, a oni imaju sigurnih tek 43.

alt

S. B.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...