DODIK U VELIKIM PROBLEMIMA: Schmidtova odluka o Republici Srpskoj prošla ispod radara...

Poznato je da vlasti Republike Srpske ne priznaju legitimitet i legalitet Christiana Schmidta na poziciji visokog predstavnika, s obzirom na to da nema potrebnu podršku u Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

  • Vijesti

  • 28. Apr. 2023  29. Apr. 2023

  • 3

U nizu odluka koje su donesene od strane Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, gotovo da je promaknuta ona koja se tiče izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske. Krajem radnog dijela dana, Christian Schmidt je jučer, u namjeri da deblokira formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, posegnuo za bonskim ovlaštenjima i, uz ostalo, nametnuo i Odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS-a.

U svom obraćanju ispred OHR-a Christian Schmidt je naglasio kako je u cilju poboljšanja integriteta izbora izmijenio krivične zakone i uključio novo krivično djelo „Podmićivanje na izborima“.

„Na temelju ovakvih izmjena i dopuna omogućuje se učinkovito sankcionisanje svih slučajeva podmićivanja izabranih dužnosnika. To treba poslužiti kao upozorenje svima onima koji razmišljaju o pribjegavanju podmićivanju ili zastrašivanju da bi ostvarili svoje političke ciljeve“, rekao je on naglašavajući da izmjene treba da znače ograbrenje onih koji traže fer plej i vjeruju da neće biti zlouporabe njihovih glasova.

Ističući kako računaju na podršku brojnih razumnih i odgovornih koji podržavaju demokratiju, dodao je da je cilj uvođenja novih krivičnih djela „prevencija sistemske političke korupcije koja je i dalje glavni kamen spoticanja i uzrokuje ozbiljne štete, kako po ekonomiji, tako i po svakodnevnom životu građana“ .

„Potrebno je učiniti još više kako bi se ojačao integritet izbora i vratilo povjerenje građana u izborni proces. Zato pozivam političke lidere da hitno počnu rješavati pitanje integriteta izbora i da to učini na vrijeme uzimajući u obzir lokalne izbore koji su na redu iduće godine“, rekao je on ističući da je nužno omogućiti izbore u kojima se birači neće dovoditi u pitanje ishod brojanja njihovih glasova. iu kojima neće biti dovedeni u situaciju da ih se zastrašuje ili da im se onemogućava slobodno glasanje.

Vrlo zanimljivo, u obraćanju Schmidt nije naglasio koji su konkretni zakoni izmijenjeni, a među odlukama objavljenim na stranici OHR-a stoji i ona o izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske. Tekst je istovjetan izmjenama koje su nametnute u Krivičnom zakoniku Federacije Bosne i Hercegovine.

U oba teksta stoji kako nametnute odluke stupaju na snagu na privremenoj osnovi sve dok ga Narodna skupština Republike Srpske/Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, ne usvoji u istom obliku, „bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta“.

Ove, kao i ostale odluke donesene jučer, na snagu su stupile danas, objavom na službenoj internet stranici OHR-a, a naređeno je i njihovo objavljivanje u službenim glasnicima.

U kontekstu Republike Srpske i odnosa vlasti prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu, ovaj potez mogao bi imati višestruk značaj.

Naime, poznato je da vlasti Republike Srpske ne priznaju legitimitet i legalitet Christiana Schmidta na poziciji visokog predstavnika, s obzirom na to da nema potrebnu podršku u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Christian Schmidt do sada nije nametao zakonska rješenja Republici Srpskoj, a njegove ranije odluke spram Republike Srpske odnosile su se na donošenje naloga kojima se obustavljala primjena zakona u vezi sa državnom imovinom.

U pravilu te zakone je ubrzo po donošenju naloga u OHR-u, suspendovao i sam Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Treba reći i da su nalozi za obustavu primjene zakona donošeni upravo zbog činjenice da bi se o njima trebao izjašnjavati Ustavni sud.

Podsjetimo o Christianu Schmidtu svoj stav je dala i Narodna skupština Republike Srpske, a još 30. jula 2021. usvojeni su zaključci koje su ranije usaglasili svi predsjednici parlamentarnih političkih stranaka u Republici Srpskoj, i to nakon što je Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Hercegovine kojima je uveo kazne za negiranje genocida.

Ipak, iako su načelno sporili legitimitet i legalitet Christiana Schmidta, vladajući u Republici Srpskoj, predvođeni SNSD-om prihvatili su njegovu odluku o financiranju izbora kojom je omogućen izlazak građana na birališta prošle godine. Ta odluka usvojena je u Vijeću ministra kojim je tada predsjedavao SNSD-ov Zoran Tegeltija .

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...