DETOKS ORGANIZMA: Ovo je voće koje za jetru čini čuda

Dodajte borovnice u svoj smoothie, jogurt ili ih jednostavno jedite same

  • Zdravlje

  • 28. Apr. 2023  

  • 0

Mislite da nemate razloga brinuti o jetri jer ne konzumirate često alkohol? No, jeste li čuli za nealkoholnu masnu bolest jetre?

Ona nije povezana sa konzumiranjem alkohola, kao što joj samo ime kaže, ali karakterizira je upala jetre koja može dovesti do istih oštećenja kakva uzrokuje prekomjerna konzumacija alkohola, odnosno do ciroze jetre.

Postoji jedna stvar koju možete učiniti još danas za svoju jetru, a to je jesti hranu koja sprečava upalu jetre. A kada je riječ o jetri, najbolja namirnica za njezino zdravlje je borovnica.

- Divlje borovnice imaju najveću koncentraciju antocijanina, prirodnog pigmenta koji im daje onu divnu plavkastu boju. Podaci pokazuju da antocijanini mogu spriječiti oksidativni stres do kojeg može doći u jetri te tako smanjiti upalu jetre - pojašnjava dr. Lauren Manaker, nutricionistica i autorica knjige „The First Time Mom‘s Pregnancy Cookbook”. Antocijanini se inače nalaze u kori crvenog, ljubičastog i plavog voća, povrća i žitarica. Istraživanja su pokazala da je njihov udio proporcionalan intenzitetu boje. Dakle borovnice, kupine, maline, brusnice i jagode su sve dobri izvori antioksidansa. I što je boja dublja i intenzivnija, to bolje jer to upućuje na veću količinu antioksidansa.

Dodajte borovnice u svoj smoothie, jogurt ili ih jednostavno jedite same. To je jedna od najboljih namirnica koje možete uključiti u svoju prehranu želite li očuvati zdravlje svoje jetre.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...