ISPUNJENE MU ŽELJE: Plenković pozdravio odluku Schmidta

Hrvatski premijer je rekao da treba čestitati političkim strankama koje će formirati vlast u Federaciji, istaknuvši kako one moraju započeti dogovor o izbornoj reformi.

  • Regija

  • 28. Apr. 2023  28. Apr. 2023

  • 1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je kako stranke koje će formirati vlast u BiH trebaju što prije mijenjati izborni sistem i to samostalno, sa što manje upliva međunarodne zajednice.

Pozdravio je Schmidtovu jednokratnu odluku o deblokadi formiranja vlasti, piše Hina.

"Mi smatramo da je za dobro funkcioniranje vlasti na centralnoj, na federalnoj, a kasnije i kantonalnoj razini potrebno da se nakon izbora vlasti formiraju i da institucije rade onaj posao koji su im građani povjerili", rekao je premijer Hrvatske.

Plenković je odbacio da međunarodni predstavnik djeluje u saradnji s Hrvatskom.

"To je njima najlakša varijanta, da sada optužuju Hrvatsku da nešto urgira preko Schmidta, da uređuje odnose u BiH", kazao je Plenković i naglasio da je pozicija Hrvatske kao prijateljice i zagovornice BiH "jasna, čvrsta i kontinuirana".

Hrvatski premijer je rekao da treba čestitati političkim strankama koje će formirati vlast u Federaciji, istaknuvši kako one moraju započeti dogovor o izbornoj reformi.

"Stranke koje su odlučile formirati vlast u Federaciji sada trebaju što prije prionuti promjeni izbornog sustava i da razriješe sve, ako je moguće samostalno, sa što manje upliva međunarodne zajednice", kazao je on.

Pritom je ponovio kako se "jednom za svagda" mora završiti "apsurdna situacija" gdje se hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH bira bošnjačkim glasovima te da on potom ne komunicira s hrvatskim vlastima.

"Hrvatska nema figu u džepu, naša je politika jednostavna – poštujmo se, surađujmo, investirajmo. Neka BiH bude samostalna, a Hrvati ravnopravni", zaključio je premijer Republike Hrvatske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...