NOVI OPASAN IZAZOV NA TIKTOKU: Djeca fizički napadaju jedni druge u školi i objavljuju snimke

TikTok je sa svojim sadržajem jako opasan i pod hitno bi trebalo uvesti kontrolu, šta i kako se objavljuje na toj mreži i da se neke stvari mogu blokirati - navodi psihologinja Vehabović Rudež

  • Društvo

  • 03. Maj 2023  03. Maj 2023

  • 0

Novi, opasan trend proširio se među djecom - snimaju kako se međusobno napadaju u školi, a potom te snimke dijele po društvenim mrežama koje dobijaju sve više publike.

Sky News piše kako se u jednoj školi u Velikoj Britaniji okupilo 20-ak djece koja su okružila žrtvu i rugala joj se. Svjedok je rekao da je u jednom trenutku bilo oko 40 djece.

Stručnjaci upozoravaju da je riječ o trendu koji je u porastu u britanskim školama te da su ovakvi incidenti zabrinjavajući.

Moguće je da su motivi napada sami videozapisi - trenutak ozloglašenosti na društvenim mrežama, stvaranje sadržaja za dijeljenje i smijanje u privatnim grupama na Snapchatu.

Više djece je snimalo napad, a čini se da su mnogi znali za zasjedu. Najmanje jedno dijete koje je snimalo u nekom trenutku se uključilo u napad, udarajući žrtvu dok je bila na zemlji. Čak je i žrtva kasnije putem društvenih medija saznala da je napad bio planiran.

- Imala sam plavo oko, glava me boljela svaki put kad bih govorila. Cijela škola zna za ovo. Čak mi je i drago što nemam mobitel jer mislim da bi me samo bombardirali porukama o tome - kazala je žrtva.

Ovakvih napada sve je više i među djecom u Bosni i Hercegovini, kaže za Faktor psihologinja i psihoterapeutkinja Nermina Vehabović Rudež i upozorava da mladi, kako se pomiču granice, stalno izmišljaju nove stvari i nove izazove.

- TikTok je sa svojim sadržajem jako opasan i pod hitno bi trebalo uvesti kontrolu, šta i kako se objavljuje na toj mreži i da se neke stvari mogu blokirati - navodi psihologinja.

Dodaje "kako je ustvari cjelokupno društvo krivo što su nam djeca postala takva i što ih takve stvari privlače i zabavljaju".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...