VOZAČI, OPREZ: Ukoliko na svom automobilu uočite ptičji izmet, ovo trebate odmah uraditi…

Ptičji izmet sadrži dušik koji je izrazito abrazivan prema modernim bojama na automobilima baziranima na vodi.

  • Auto

  • 04. Maj 2023  

  • 0

Mnogi od nas parkiraju automobile na otvorenom, a nije loše ukazati na jedan problem koji bi se mogao pojaviti. Naime, stiglo je ljepše vrijeme, ptice selice su se vratile, a sve češće na vozilima pronalazimo tragove rada njihovih probavnih organa. Ptičji izmet sadrži dušik koji je izrazito abrazivan prema modernim bojama na automobilima baziranima na vodi. Zadrži li se duže na obojenim površinama automobila, izmet može napraviti veliku štetu.

Boja može izblijediti, a to sigurno ne želite. Poželjno je obrisati ga što prije – po mogućnosti dok je još svjež. Osuši li se, pak, najbolje je koristiti specijalizirane autošampone koji imaju i zaštitnu komponentu (vosak). Ako to nemate, iskoristite šampon za kupanje ili sapun – bitno je samo što prije skinuti izmet.

Još jedan savjet – kad perete automobil u praonicama ne bi ga bilo loše zaštititi voskom. On će djelovati kao zaštiti sloj i protiv ptičjeg izmeta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...