PROFESORICA JELENA JERINIĆ: "Aleksandar Vučić iznio lične podatke dječaka koji je izvršio napad i njegove..."

Osmero učenika i radnik osiguranja ubijeni su u srijedu ujutro u oružanom napadu jednog trinaestogodišnjeg učenika u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda.

  • Regija

  • 04. Maj 2023  

  • 2

Profesorica prava na Univerzitetu "Union" i zastupnica pokreta "Ne davimo Beograd" Jelena Jerinić ocijenila je u srijedu da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja o napadu u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu iznio brojne podatke iz istrage, kao i osobne i zaštićene medicinske podatke 13-godišnjeg dječaka koji je izvršio napad i njegove obitelji.

"Ovakvo iznošenje podataka zabranjeno je zakonom, ko god da ga čini morali bi da reagiraju nadležni organi", rekla je Jerinić.

Komentarajući deset mjera koje je Vučić predložio vladi Srbije, Jerinić kaže da nije prvi put da se u javnosti pojavljuje prijedlog da se snizi granica kaznene odgovornosti, kao i da je to "populistička mjera kojom se sva krivica za takve događaje svaljuje na maloljetne počinioce i njihove obitelji, bez ispitivanja sistemskih problema i odgovornih u sistemu".

"Ovakve mjere rijetko daju rezultate, jer ne odvraćaju od činjenja kaznenih djela, jer su njihovi uzroci u drugim problemima", ocijenila je ona.

Osmero učenika i radnik osiguranja ubijeni su u srijedu ujutro u oružanom napadu jednog trinaestogodišnjeg učenika u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...