POTPREDSJEDNIK FBiH REFIK LENDO: "Schmidtova suspenzija Ustava FBiH na jedan dan je još jedna prevara Bošnjaka i opasan presedan"

Osvrnuo se i na pojam parlamentarne većine.

  • Politika

  • 06. Maj 2023  06. Maj 2023

  • 3

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo je na svom Facebook profilu prokomentarisao stavove advokata i univerzitetskog profesora Nedima Ademovića, a koji se tiču nametnutih odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Ademović je u emisiji „Jedan“ BHRT 1, između ostaloga govorio i o procesu oktroisanja Vlade FBiH. Tom prilikom, kazao je da Vlada FBiH nije u cijelosti oktroisana i da je „samo“ oktroisan potpis potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

Ustav FBiH jasno i nedvosmisleno propisuje da Vladu imenuje predsjednik uz saglasnost dva potpredsjednika FBiH. Dakle, Odluka o imenovanju Vlade mora da sadrži sva tri potpisa. Da bi Vlada FBiH bila potvrđena u Zastupničkom domu, ona mora prije toga biti imenovana.

Visoki predstavnik je suspendovano Ustav i oktroisao Vladu FBiH na način da je svojom odlukom utvrdio da je Odluka o imenovanju Vlade FBiH sa potpisima Hrvata i Srba i bez potpisa Bošnjaka pravno valjana samo ovaj jedan put i da Zastupnički dom istu može da potvrdi. Bez oktroisane konvalidacije neustavne odluke, ne bi bilo ni potvrđivanja u Zastupničkom domu, pa se s time u vezi jasno i nedvosmisleno može zaključiti da je upravo visoki predstavnik imenovao Vladu FBiH i poslao je na potvrđivanje", smatra Lendo.

"Potpredsjednik FBiH koji je volja bošnjačkog naroda nosi obavezu da predstavlja i zastupa Bošnjake i njihovo pravo da između ostaloga i participiraju u vlasti. To je obaveza i to je pravo iznad svake stranke i svakog pojedinca.

Činjenica da je jednokratno, na jedan dan, visoki predstavnik suspendovao Ustav FBiH, da je lišio Bošnjake prava da participiraju u vlasti, da je delegitimizirao izbornu volju Bošnjaka i da je iz Ustava FBiH na jedan izbrisao Bošnjake kao politički narod, je nezabilježena praksa u demokratskim društvima i predstavničkim demokratijama, ali i opasan presedan", istakao je Lendo.

Osvrnuo se i na pojam parlamentarne većine.

"Kada je riječ o "većini“, onda je potrebno sagledati cjelokupan proces uspostave vlasti u FBiH. Ne čini samo jedan dom „većinu“. "Trojka" nije imala dovoljno delegata niti u jednom klubu u Domu naroda da predloži kandidata za predsjednika i potpredsjednika. S druge strane „većina“ u Zastupničkom domu je sumnjivo sastavljena, valjda samo da potvrdi oktroisanu Vladu, a onaj koji je tu Vladu oktroisao nije ni razmišljao da li će ta Vlada imati većinu u daljem radu i kakva će biti prohodnost odluka kroz Parlament i na čiju štetu.

Iz svega navedenog zaključujemo da je izgleda samo bilo bitno da se Bošnjaci uklone iz vlasti i da se kompromisi prave preko leđa Bošnjaka i njihovih političkih i demokratskih prava. Svaka vlast koja je nametnuta suprotno odredbama Ustava, zakona i koja je suprotna izbornoj volji naroda, kao nosivom stubu svakog demokratskog društva predstavničke demokratije je oktroisana vlast. Vlada FBiH, isključivo s pravnog aspekta gledano, u cijelosti je oktroisana vlada, jer je visoki predstavnik imenovao konvalidacijom neustavne odluke", naglasio je Lendo.

Podsjetio je da su se Bošnjaci kao politički narod krvavo izborili za svoje političko pravo da biraju svoje političke predstavnike, da participiraju u vlasti, da učestvuju u donošenju odluka koje ih se tiču i koje se na njih primjenjuju, da im niko ništa ne nameće i posebno da ih niko politički ne potčinjava sebi.

Schmidtova suspenzija Ustava FBiH na jedan dan je još jedna prevara Bošnjaka, nezabilježena praksa i opasan presedan u...

Objavljuje Refik LendoSubota, 6. svibnja 2023.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...