"DEDINA PUŠKA VISILA NA ZIDU, NIKO NIJE SMIO DA JE PIPNE": Djeci danas to nije problem, kakvu moć ima roditelj?

Na pitanje odakle toliko oružje država je dala odgovor mjerama. Psiholog upozorava da su mjere bez vaspitanja nemoćne

  • Hronika

  • 06. Maj 2023  

  • 0

Ubistvo u školi na Vračaru počinio je dječak (13) iz očevog pištolja, za kog se ispostavilo da kod sebe ima čak pet pušaka i dva pištolja, poslije čega je i uhapšen. Kosta Kecmanović je u času napada imao i četiri molotovljeva koktela, a na mjestu zločina je pronađeno 57 čahura, šest metaka i četiri okvira.

U momentu hapšenja Uroš Blažić (21), čiji je zločin označen kao teroristički čin, pronađene su četiri ručne bombe, više kutija sa pištoljskom municijom, više komada puščane municije, okvir za pištolj, dva okvira najvjerovatnije za automatsku pušku, nosač optike, kao i automatska puška bez fabričkog broja, navedeno je u saopćenju policije.

alt

Između ta dva zločina, koja su odnijela 17 života, desile su se još neke prijetnje plastičnim oružjem, kao i stvarni napadi pravim: na više lokacija u Beogradu, u Kragujevcu, Novom Sadu, neimenovanom mjestu u Vojvodini, Obrenovcu, Nišu, Leskovcu, piše Telegraf.rs.

Odakle toliko oružje? Čak mjesec dana za predaju

Poslije svega građani su šokirano ponavljali pitanje - odakle toliko oružja? Neki su se prisjetili scena iz svog detinjstva, kada je odrastajući u velikim kućama sa tri generacije, oružje bilo dostupno svima, ali većini zabranjeno. To je, sjećaju se, bila jedina, ali djelotvorna mjera.

Korisnik društvenih mreža objavio je fotografiju dedine puške na zidu uz obrazloženje da je bio bio vaspitan da je ne uzima. Danas puška mora da se čuva, ali djeca ne moraju da se vaspitavaju, zaključio je.

"Znao se red", reagovali su mnogi.

Tim smo se povodom obratili školskom psihologu Branki Tišmi koja nam je kazala da su mjere države jedno, a vaspitavanje drugo, te da se moraju dopunjavati.

"Mjere države ne znače bez usađivanja vrijednosti", opominje navodeći da bi efekat preduzetog bio potpun samo u slučaju da se posveti objema stavkama.

alt

Branka Tišma

Ponavlja da se djeci moraju postaviti granice, da se oružje mora obezbijediti i učiniti nedostupnim, ali da je vaspitavanje prvo. Ističe da se među djecom prečesto čuje - ja želim, ja volim, te da se u postavljanju granica mora biti doslijedan.

Šta je Vlada preduzela

Vlada Srbije jučer je usvojila mjere kako bi se spriječilo da se događaji od srijede i četvrtka ponove. Zakon o oružju i municiji bit će pripremljen po hitnom postupku.

To bi značilo da se pooštre uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja. Za one koji ih ne ispune, dodaju, bit će predviđen obavezan otkup.

U juče izdatom saopćenju dodaju i da je cilj da se broj kratkog vatrenog oružja, u posjedu pravnih i fizičkih lica, smanji za devedeset procenata.

Bit će predviđene obavezne provjere lica kojima je dozvoljeno posjedovanje oružja (uključujući i lovačko oružje): ljekarski, psihijatriski i psihološki pregled, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance. Ove provjere bit će vršene na šest mjeseci i na godinu dana.

"MUP će također razmotriti potrebu pooštravanja uslova za posjedovanje lovačkog oružja", dodaju u saopćenju.

Jedna od mjera bit će moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja. Navodi se i mogućnost uvođenja moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje lovačkog oružja na dvije godine.

Jedna od mjera je i poziv vlasnicima nelegalnog oružja i eksplozivnih naprava da ga u roku od mjesec dana predaju bez posljedica, a predviđene su i oštrije kazne za nepoštovanje zakona.

Sve to dolazi nakon što je u danima žalosti za ubijenima pronađen arsenal oružja pri rukama obojice masovnih ubica - trinaestogodišnjeg Koste Kecmanovića i 21-godišnjeg Uroša Blažića

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...