SAFET KEŠO: "Deset pitanja na koja Konaković i 'Trojka' moraju odgovoriti građanima"

Ukoliko su Konaković i njegovi partneri iz „Trojke“ sposobni odgovoriti na ova pitanja, sposobni su i veoma lako zaključiti o kakvim se opasnim ustupcima radi

  • Politika

  • 06. Maj 2023  

  • 7

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Safet Kešo, reagirao je na, kako navodi, stav predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića u Banjoj Luci da će „Trojka“ prihvatiti izgradnju gasovoda „Nova istočna interkonekcija“, ali i HDZ-ove zahtjeve koji se odnose na gasovod "Južna plinska interkonekcija".

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković u petak je nakon sastanka sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u Banjoj Luci ponovio stav da će „Trojka“ prihvatiti izgradnju gasovoda „Nova istočna interkonekcija“, ali i HDZ-ove zahtjeve koji se odnose na gasovod „Južna plinska interkonekcija“.

Pristanak na realizaciju tih projekata na način koji odgovara SNSD-u i HDZ-u, tvrdeći da se radi o kompromisu, pokazuje da „Trojka“ ili nije svjesna ozbiljnosti pitanja i opasnosti koje prijete državi i građanima, ili su svjesni, ali svejedno nastoje pogubnim ustupcima zadržati pozicije u vlasti.

Da bi razjasnili tu dilemu, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, koji je u ime „Trojke“ u Banjoj Luci dao zeleno svjetlo ovim projektima, dužan je javnosti odgovoriti na 10 pitanja:

1. Da li znate da bi izgradnjom gasovoda „Nova istočna interkonekcija“ potpuna kontrola nad distribucijom i određivanjem cijena gasa koji tim tokom dolazi do FBiH bila u rukama entitetskog preduzeća Gas Res, odnosno Milorada Dodika?

2. Da li ste svjesni da je primarni cilj projekta „Nove istočne interkonekcije“ usmjeren na potrošače u FBiH, uglavnom Bošnjake, i da će Bošnjaci plaćati povrat investicije kroz uvećanu transportnu tarifu koju određuje entitetski regulator pod kontrolom Milorada Dodika?

3. Da li znate da Bosna i Hercegovina još uvijek nema državni zakon o gasu i državnog regulatora koji će određivati gasnu politiku i cijene tog energenta?

4. Zašto niste realizaciju projekta „Nove istočne interkonekcije“ uslovili usvajanjem državnog zakona o gasu, s obzirom da je njegovo usvajanje i obaveza Bosne i Hercegovine na evropskom putu?

5. Postoje li garancije i zaštitni mehanizmi kojim bi se vlast entiteta RS spriječila da eventualno jednostrano prekine distribuciju gasa do FBiH ili enormno poveća njegove cijene u zimskim mjesecima?

6. Znate li da se Bosna i Hercegovina već snabdijeva gasom iz istog izvora iz kojeg bi dolazio gas „Novom istočnom interkonekcijom“ i da se tim projektom ne omogućava diverzifikacija izvora snabdijevanja, što je obaveza Bosne i Hercegovine kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, već upravo suprotno, povećava se ovisnost o ruskom gasu?

7. Da li znate da će u slučaju da se pristane na realizaciju ovog projekta, a da zatim od njega odustanu u entitetu RS, država Bosna i Hercegovina morati preuzeti svu odgovornost za štetu prema Republici Srbiji?

8. Da li znate da bi pristankom da projekat „Južna plinska interkonekcija“ realizuje preduzeće Zapadnohercegovačkog kantona, a ne kompanija BH Gas, kontrola nad dotokom ovim gasovodom i cijenom gasa bila u potpunosti u rukama HDZ-a?

9. Da li znate da se pristankom na HDZ-ove zahtjeve u potpunosti odstupa od prakse koja se primjenjuje u zemljama Evropske unije i Energetske zajednice?

10. Postoje li garancije da HDZ neće prekinuti distribuciju gasa do sredina sa većinski bošnjačkim stanovništvom ako se, primjera radi, ne prihvati Izborni zakon po njihovoj želji, ili da neće enormno povećati cijene gasa?

Ukoliko su Konaković i njegovi partneri iz „Trojke“ sposobni odgovoriti na ova pitanja, sposobni su i veoma lako zaključiti o kakvim se opasnim ustupcima radi, te da nikakvi loši pokušaji uvjeravanja javnosti da se radi o kompromisima ne mogu sakriti činjenicu da bi podrška njihovoj realizaciji značila izdaju interesa države Bosne i Hercegovine i njenih građana, a naročito Bošnjaka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...