ISMET FATIH ČANČAR: "Istočna interkonekcija je pogubna za Bosnu i Hercegovinu"

Smatra da kad se odobri izgradnja istočne interkonekcije, to u realnosti podrazumijeva da će država BiH biti lišena kontrole nad snabdijevanjem plina u državi. To uključuje i transport plina i regulaciju tržišta.

  • Ekonomija

  • 07. Maj 2023  

  • 2

"Još u aprilu 2021. sam pisao o "weaponizaciji" zavisnosti BiH o ruskom plina, u kojem sam izložio rizike po našu državu", navodi Ismet Fatih Čančar za Politički.ba.

Smatra da istočna interkonekcija podriva energetsku sigurnost BiH, produbljuje ekonomski prodor Moskve i povećava političku korupciju u zemlji.

"Krajem 2021. godine, Gazprom je promjenio plan snabdijevanja za BiH, pa je umjesto standarda Beregovo-Mađarska-BiH, rutu zamjenio plin preusmjeren kroz Turski tok, sa prijemnim mjestom u Zvorniku. Time su eliminisane dvije tranzitne države kao kontrolni mehanizmi".

Navodi da nije tajna da je osovina Srbija-Rusija-Dodik više puta zagovarala ideju da se i BiH priključi ovom toku, odnosno da se jedan krak iz Srbije otvori ka RS. Dodik je, u junu 2019. godine najavio posjetu Putinu da dogovori ovakvu rutu, te je ovaj plan i usvojen.

Smatra da kad se odobri izgradnja istočne interkonekcije, to u realnosti podrazumijeva da će država BiH biti lišena kontrole nad snabdijevanjem plina u državi. To uključuje i transport plina i regulaciju tržišta.

Ističe nekoliko razloga:

1) Struktura: 2015. godine Gas Res potpisuje ugovor sa Gazpromom o snabdijevanju plinom potrošačima u RS. Paralelno, Gaspromet Pale, kompanija u većinskom vlasništvu Srbije Gasa, silom uklanja mjerače BH Gas u Zvorniku i zamjenjuje ih svojim. Time je BH Gas, nacionalnom distributeru plina svim potrošačima u FBiH i u RS do 2015. godine, oduzeta bilo kakva kontrola nad tokovima i distribuciji gasa u Bosni i Hercegovini.

2) Regulacija: odbijanjem entiteta RS da se usvoji okvirni Zakon o gasu na nivou BiH je spriječen razvoj državnog regulatornog pravnog okvira i zajedničkog tržišta - odnosno nastavljena entitska uzurpacija državnih nadležnosti. U suštini, to znači da je 320km (Bijeljina-Novi Grad) plinovoda i distributivnih mreža predviđene istočnom interkonekcijom van kontrole državnih institucija BiH - Gas Res će biti eksluzivni distributer i regulator istočne interkonekcije.

3) Geopolitika: rat u Ukrajini doveo je do skoro potpunog odvajanja zavisnosti Europe o ruskim energentima sa ciljem ostvarivanja dugotrajne energetske sigurnosti. BiH sa istočnom interkonekcijom ide suprotno tome, te povećava svoju ovisnost o ruskim izvorima plina.

Zaključuje da je je svajanje istočne interkonekcije pogubno za BiH u ovim okolnostima. Nikakva obrazloženja o harmoniji i kompromisu ne mogu opravdati projekat koji će naštetiti suverenitetu BiH, povećati energetsku nesigurnost, te olakšati daljni proboj ruskih interesa i prisustva u državi.

Ismet Fatih Čančar je diplomirao ekonomiju na Sarajevskoj školi nauke i tehnologije i Univerzitetu u Buckinghamu, a magistrirao je međunarodnu političku ekonomiju na King's College London, gdje je studirao u okviru Chevening stipendijskog programa.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...