DENIS ZVIZDIĆ SMATRA: "Priča da će projekat Istočna interkonekcija biti novi korak ka ovisnosti od Rusije nije tačna"

“Dobra stvar je što je Milorad Dodik shvatio da svi projekti koji mogu biti produkt zajedničkog rada između dvije države je u nadležnosti države. Ne može to NSRS”, rekao je Zvizdić.

  • Politika

  • 08. Maj 2023  08. Maj 2023

  • 6

"Priča da će projekat Istočna interkonekcija biti novi korak ka ovisnosti od Rusije nije tačna. Isto kao da nekim tajnim kanalima, vazdušnim talasima dobijamo gas iz Katara, Azerbejdžana itd. Znamo s kim graničimo i gas nam može doći sam preko te tri države i da taj gas dolazi iz Rusije. Narod nije naivan", rekao je za N1 predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

“Bitno je postići energetsku suverenost BiH”

Govoreći o procedurama, kazao je kako bilo kakva interkonekcija iz oblasti energetike, cestogradnja itd, moraju proći tri “stepenice”: Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH.

“Dobra stvar je što je Milorad Dodik shvatio da svi projekti koji mogu biti produkt zajedničkog rada između dvije države je u nadležnosti države. Ne može to NSRS”, rekao je Zvizdić.

Osvrnuvši se na priču o zakonu o gasu koja je danas izazvala mnogo polemike i razmjenu poruka između Elmedina Konakovića i Željka Komšića, kazao je kako smatra da treba donijeti zakon o električnoj energiji i gasu BiH jer nas to obavezuje energetski paket. Dodaje da nam je to potrebno ako želimo da imamo strane, ali i domaće investicije u tom sektoru.

Zvizdić je naveo i kako nije vidio jasnu reakciju predstavnika EU, u smislu da li su saglasni za projekat Istočne interkonekcija s obzirom na stav da se ne koriste energenti čije je izvorište u Rusiji. Ipak, ističe, da se treba raditi na energetskoj suverenosti Bosne i Hercegovine pa samim time da se vide i opcije izgradnje i sjeverne i zapadne interkonekcije. Lično, naveo je, podržava južnu interkonekciju.

100 dana rada Vijeća ministara

“Mislim da postoji razlika ako poredimo ovaj s prethodnim koje je bilo najgore u historiji moderne BiH. Vijeće ministara koje nije držalo redovne sjednice, uglavnom su bile telefonske, i za vrijem svog mandata uputilo 10-ak izmjena i dopuna zakona u parlamentarnu proceduru, je paradoksalno. Ovo Vijeće ministara u prvih 100 dana rada je usvojilo preko 500 različitih dokumenata, redovno održavaju sjednice, raspravljaju o bitni pitanjima iz oblasti ekonomije, vladavina prava, socijalne politike i euroatlantskih integracija”, rekao je Zvizdić, ali, dodaje, “Vrijeme je da se na Vijeću minsitara i PSBiH pojave zakoni i ostale strategije koji su iz domena 14 prioriteta iz Mišljenja EK za BiH”.

“Očekujem da će u narednom periodu Vijeće ministara poslati set zakona kako bi opravdali dobijanje kandidatskog statusa za koji znamo da je bio poklon građanima, a ne rezultat rada prethodne vlade”, rekao je Zvizdić.

Govorio je o opasnosti dvije vrste političara.

“Prva su oni koju su samo deklarativno za evropske integracije, a suštinski ne žele vidjeti BiH u EU  jer im odgovara autokratski sistem. Lično mislim da Dodik nije posebno zainteresovan da vidi BiH u EU jer to znači jačanje vladavine prava, vladavina zakona itd. I drugu opasnost vidim u političarima koji puno pričaju o evropskim integracijama, a malo znaju o tome. Kada neko kaže da sve prioritete treba staviti na jednu sjednicu i usvojiti u paket, to govori da osoba ne zna ništa o tome”, rekao je Zvizdić.

Smatra da je sada unesena nova energija i da uz podršku EU, to budi blagi optimizam da BiH može napraviti napredak.

Istakao je kako izborni zakon neće biti razmatran na zajedničkoj sjednici Vijeća ministra i Vlade RH jer nemaju nadležnost da na takvim sjednicama raspravljaju o unutrašnjim pitanjima BiH.

Komentirajući izvještaj Christiana Schmidta, naveo je kako je se izjava reisa Kavazovića tu nije trebala naći.

“Nema ništa ratnohuškačko niti agresivno u toj izjavi”, kazao je Zvizdić.

Na navode da je Vlada FBiH nametnuta vlada, kazao je kako nisu tačni.

“Samo jedan potpis je bezrazložno zadržavao. Mjesecima je postojala parlamentarna većina i to je trebalo završiti na drugačiji način. Očekuje ih veliki posao jer kompletno društvo, od djece do penzionera, očekuju vidljive pomake”, rekao je.

O svojoj bivšoj stranci SDA

“Nadam se da će doći do reforme rukovodstva SDA čime bi SDA mogla vratiti svoj autoritet i postati poželjan partner za koaliciju. Odgovorno tvrdim da u toj stranci ima desetine, stotine  izuzetno kvalitetnih ljudi kojima nije data šansa da vode bilo kakve liderske procese. Nažalost, taj okoštali vrh SDA ne želi da preda vlast. Najveći stepen demokratije je mirna predaja vlasti, to se nije desilo u FBiH. Posebno izjave da trenera koji izgubi sve najvažnije utakmice – za člana Predsjedništva, Vijeće ministara, Vladu FBiH i većinu kantona – ne treba mijenjati, je potpuno paradoksalna i govori o potpuno zarobljenoj svijesti vrha stranke. Nadam se da će naći dovoljno snage da iznjedri novu generaciju koja će vratiti autoritet stranci”, rekao je Zvizdić koji je nekada bio član ove stranke, a danas Naroda i Pravde.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...