MUSTAFA EF. CERIĆ: "Čekam da vidim da li će Christian Schmidt ispraviti svoj izvještaj u UN-u"

Saznajemo da je Schmidt tražio da se odmah sastane sa dr. Cerićem, ali Cerić nije bio u prilici da sa njim razgovara, te da je sastanak bio zakazan za danas."Sastanak je bio dogovoren za danas, ali me niko nije do sada kontaktirao".

  • Politika

  • 08. Maj 2023  08. Maj 2023

  • 5

"Tačno je da su me, nakon što sam jučer poslao pismo Christianu Schmidtu, koje su inače objavili svi mediji, a koje se tiče moje reakcije na njegov izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini koji je poslao UN-u, a u kome kleveće reisul-ulemu Islamske zajednice dr.Huseina -ef. Kavazovića, zvali iz OHR-a i tražili sastanak samnom", potvrdio je za Politicki.ba bivši reisul-ulema IZ BiH dr.Mustafa ef.Cerić.

Saznajemo da je Schmidt tražio da se odmah sastane sa dr. Cerićem, ali Cerić nije bio u prilici da sa njim razgovara, te da je sastanak bio zakazan za danas.

"Sastanak je bio dogovoren za danas, ali me niko nije do sada (18 sati poslijepodne op.a.) kontaktirao.

Ja sam u pismu jasno rekao šta mislim o ovom Schmidtovom potezu, ali i stavio do znanja šta ću ja učiniti kao odgovor na njegovo ponašanje.

Čekam da vidim da li će Schmidt ispraviti svoj iskaz prilikom njegovog obraćanja u UN-u i prema tome ću odrediti svoje dalje postupke", kazao je u razgovoru za Politicki.ba bivši reisul-ulema IZ BiH dr. Mustafa ef. Cerić.

Dr. Cerić navodi da je kleveta na reisul-ulemu Kavazovića samo povod, a da je razloga za rekaciju i protest mnogo više zbog Šmitovog "nedemokratskog, neprincipijelnog i neciviliziranog ponašanja u Bosni i Hercegovini".

Na konstataciju da su za Schmidtovu klevetu reisul-uleme dr. Kavazovića iznesenu u izvještaju koji je dostavljen UN-u, mnogi spremni optužiti neke saradnike visokog predstavnika, dr.Cerić je rezolutan.

"Trpnja ima svoje granice. Mene ne zanima ko je Schmidtu pisao izvještaj ili sugerirao mu šta da napiše u izvještaju u kome kleveće reisul-ulemu, ali on je odgovoran za taj izvještaj" navodi dr. Cerić.

Kako navodi dalje, ukoliko Schmidt ne odustane od stavova o reisul-ulemi Kavazoviću, iznesenih u izvještaju koji je poslao Vijeću sigurnosti UN-a, on će otputovati u Njemačku i vratiti priznanja koje je svojevremeno dobio za promociju demokratije i međureligijskog dijaloga od strane organizacije Teodor Heuss i Fondacije "Eugen Biser", a detaljne razloge o svom potezu će prethodno iznijeti u javnost.

Inače, poznato je da ovo nije prvi put da se najviši predstavnici Islamske zajednice BiH nađu u fokusu negativnog prezentiranja u javnosti od strane pojedinih predstavnika OHR-a.

Naime, svi se sjećamo vremena kada je u jednom od njihovih izvještaja, a uz nesebičnu podršku visokog dužnosnika jedne strane ambasade u BiH, upravo ime tadašnjeg reisul-uleme dr.Mustafe ef. Cerića bilo stavljeno u šemu najpoznatijih bh kriminalaca.

Tada je reis Cerić oštro reagirao i javno prozvao aktere tog izvještaja, što je izazvalo burnu reakciju ne samo Islamske zajednice, već i šire javnosti.

"Ne želim o tome govoriti. Želim samo reći da ovo što trenutno čini Scmidt ima kontinuitet napada na vrijednosti Islamske zajednice i to moramo nazvati pravim imenom" kazao je u razgovoru za Politicki.ba dr. Mustafa ef. Cerić.

Kako će na Scmidtove negativne stavove o prvom čovjeku Islamske zajednice Bosne i Hercegovine reagirati predstavnici zemalja članica Islamske konferencije u Ujedinjenim narodima, kao i da li će biti reakcija njegove stavove od strane pojedinih članica PIK-a, ostaje da se vidi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...