NAPETO U MOSKVI: Rusija obilježava Dan pobjede nad fašizmom, Kremlj očajnički želi izbjeći jedan prizor...

Ukrajinske oružane snage su saopćile da je Rusija tokom noći lansirala 25 projektila preko Ukrajine, a njih 23 su oborena.

  • Svijet

  • 09. Maj 2023  

  • 0

Ovogodišnja vojna parada u Moskvi za Dan pobjede, koji Rusi obilježavaju 9. maja, bit će puno manjeg opsega nego li je to inače običaj. Za početak, neće biti posebnog programa ruskog ratnog zrakoplovstva, Crvenim trgom proći će osjetno manje trupa nego inače, i možda najznačajnije od svega - neće biti marša "Besmrtnog puka".

Riječ je o relativno novoj tradiciji u kojoj Rusi ulicama svojih gradova tokom parada za Dan pobjede nose natpise s imenima svojih predaka koji su se borili i poginuli u Drugom svjetskom ratu. Kremlj tvrdi da ove godine toga neće biti zbog "sigurnosnih razloga".

Kada se uzme u obzir niz sigurnosnih incidenata u Rusiji proteklih dana - od napada dronovima, do eksplozija automobila i napada na željeznice, to se čini kao smisleni razlog.

S druge strane, logičnije objašnjenje je da bi velik broj Rusa to mogao shvatiti kao priliku da istakne fotografije i imena mladića koji su poginuli u ratu u Ukrajini a to je prizor koji Kremlj želi izbjeći pod svaku cijenu, smatra dopisnica Sky Newsa iz Moskve Diana Magnay.

Inače, Ukrajinske oružane snage su saopćile da je Rusija tokom noći lansirala 25 projektila preko Ukrajine, a njih 23 su oborena.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...