"SB" NA LICU MJESTA: Protesti osoba sa invaliditetom ispred zgrade Vlade FBiH (FOTO)

Traži se i smjena rukovodstva u Zavodu Pazarić

  • Društvo

  • 09. Maj 2023  09. Maj 2023

  • 0

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH danas je organizirala proteste na platou ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz Unije su ranije naglasili da njihovi protesti nemaju nikakvu političku ili bilo koju drugu pozadinu, osim borbe za njihova prava.

Traže pokretanje procesa koji bi omogućili da budu usvojeni povoljni zakonski okviri i druga rješenja koja bi omogućila osobama sa invaliditetom pristojan život.

Među njihovim zahtjevima su i osnivanje Ureda pravobranioca za osobe i djecu sa invaliditetom, isplata jednokratne pomoći kao i izmjena Zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom.

Traže i smjenu rukovodstva u Zavodu Pazarić.

Podsjetimo, na sjednici Parlamenta FBiH održanoj 15. marta iznesen je Nacrt zakona o jedninstvenim načelima i okviru materijalne podrške osobama sa invaliditetom koji je naknadno upućen na Javnu raspravu, a usvojen je zaključak prema kojem se Vlada Federacije obavezuje da hitno stupi u pregovore sa Unijom osoba i organizacija sa invaliditetom o izmjenama Nacrta tog zakona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...