HRVATSKI POVJESNIČAR TVRTKO JAKOVINA: "Rat u Ukrajini pokazuje kakav će biti svijet"

Istaknuo je da EU i Ursula von der Leyen daju nadu Ukrajincima, ali i da su Ukrajinci ekonomski povezani s Evropom. Ovaj je rat povezao i Poljsku i Ukrajinu.

  • Evropa

  • 09. Maj 2023  

  • 0

Povjesničar Tvrtko Jakovina gostovao je u N1 Newsroomu povodom Dana Evrope. Prvi put se Dan Evrope obilježava i u Ukrajini. Jakovina je objasnio zašto je to važno.

"Ono što se dogodilo 9. svibnja 1945. godine ostaje važno za Ukrajince bez obzira kad će rat biti gotov jer je riječ o pobjedi nad fašizmom u kojoj je ogroman broj Ukrajinaca stradao i sudjelovao. Pitanje je što se dogodilo s tom interpretacijom u Moskvi. U Kijevu je taj datum dobio dodatak kojeg gledaju u kontekstu onoga što je nastajalo na europskom kontinentu na inicijativu Roberta Schumana i Jeana Monneta, da zemlje koje ekonomski surađuju, a to su bile Francuska i Njemačka, neće biti te koje će ponovno ulaziti u ratove", rekao je Jakovina.

Istaknuo je da EU i Ursula von der Leyen daju nadu Ukrajincima, ali i da su Ukrajinci ekonomski povezani s Evropom. Ovaj je rat povezao i Poljsku i Ukrajinu.

"Poljaci imaju velik strah od onoga što se može dogoditi iz Rusije"

"Velik broj Ukrajinaca je odlazio već ranije u Poljsku, a Poljaci su investirali i obnavljali objekte u gradovima Ukrajine koji su bili važni za povijest Poljske. Međutim, Poljaci imaju velik strah od onoga što se može dogoditi iz Rusije i to je jedan od motiva. Mi na ta zbivanja na istoku Ukrajine možemo gledati kao na nešto silno daleko, ali od Lavova do Pule je manja udaljenost nego što je od Lavova do nekih od dijelova istočne Ukrajine. Taj je prostor zbog Hladnog rata postao udaljeniji nego što je u stvarnosti bio", kazao je Jakovina.

Na pitanje o tome je li rat povezao EU, odgovorio je: "Ovaj rat je bio katalizator za jedan tip politika koji je bio prilično nemiran i koji se ponovno može zaljuljati dogodine na izborima s vrijednostima koje ne bi bile europske. Imate svijet koji je bojkotirao proslavu 9. svibnja u Moskvi, ali koji nije došao na stranu Ukrajine, ni što se tiče njezinog prava da se obrani niti priznavanja prava Ukrajine da bude Ukrajina, a ne produženi dio Rusije. Ovaj rat pokazuje kakav će biti svijet."

"Putin je prikazao da je ovo rat vrijednosti"

Jakovina smatra da su ekstremno desni pogledi u Evropi od početka rata u Ukrajini utišani, ali ranije su imali svoje velike zagovornike.

"Ovim je Putin danas prikazao da je ovo rat vrijednosti i da žele nametnuti drugi tip ustroja svijeta. Ukrajina se našla na strani kojoj možda mnogi nisu pripadali, ali sada imaju šansu biti uvučeni u taj krug. Ti procesi su relativno svježi", rekao je. Na pitanje gdje se u svemu tome nalazi Hrvatska, zaključio je sljedeće:

"Hrvatska se nije promijenila. Trideset godina nastoji odmaknuti te stvari od sebe. Što se tiče HDZ-ove vlasti i medija na koje imaju utjecaj, to se vrlo lako može vidjeti u TV programu. U emitiranju emisija, u podsjećanju na neke od tih ličnosti, pa makar i na partizana Franju Tuđmana ako već nema nijednog drugog koji bi bio pogodan. Već i sada vidimo da bitke koje imaju okruglu obljetnicu u BiH gdje je poginulo onoliko Dalmatinaca koliko je gotovo stradalo u Domovinskom ratu, jedna od njih ima za koji tjedan svoju okruglu obljetnicu."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...