VON DER LEYEN NAKON POSJETE KIJEVU: "Više nego ikada impresionirana odlučnošću Ukrajinaca"

Osim susreta s predsjednikom Zelenskim i njegovom suprugom, predsjednica Evropske komisije razgovarala je tokom posjete Kijevu i s premijerom Ukrajine.

  • Evropa

  • 09. Maj 2023  

  • 0

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je nakon brojnih susreta s visokim dužnosnicima u Kijevu da su imali detaljne razgovore o postignutom napretku i  koracima koje je potrebno poduzeti kako bi Ukrajina mogla otvoriti pristupne pregovore za članstvo u Evropskoj uniji.

U razgovoru s reporterom Evropske Redakcije (ENR) u vozu dok je napuštala Kijev navela je da je bilo važno održati ove razgovore sada s obzirom na nadolazeće izvještaje Komisije i Vijeća o napretku Ukrajine.

"Iz ove posjete izlazim više nego ikada impresionirana odlučnošću Ukrajinaca, uprkos velikim izazovima s kojima se suočavaju. Moramo ih nastaviti podržavati", dodala je.

Istaknula je da ruska invazija na Ukrajinu uzima veliki danak, zbog čega je sa suprugom predsjednika Volodimira Zelenskog - Olenom Zelenski razgovarala o tome kako podržati djecu traumatiziranu strašnim ratom.

"Moramo učiniti sve što možemo da ih zaštitimo, uključujući i njihovo mentalno zdravlje", zaključila je von der Leyen.

Osim susreta s predsjednikom Zelenskim i njegovom suprugom, predsjednica Evropske komisije razgovarala je tokom posjete Kijevu i s premijerom Ukrajine Denisom Shmyhalom, ministrima u Vladi te rukovodstvom ukrajinskog parlamenta o predpristupnim pregovorima Ukrajine, prenosi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...