UKRAJINCI ZAHVALILI PRIGOŽINU: Kijev tvrdi da je uništena i protjerana ruska 72. jurišna brigada u Bahmutu (VIDEO)

Vođa Wagnera rekao je u utorak da je ruska brigada napustila svoje položaje.

  • Evropa

  • 10. Maj 2023  

  • 0

Ukrajinske trupe saopštile su da su primorale rusku pješadijsku brigadu da se povuče iz oblasti u blizini Bahmuta, potvrđujući nedavnu izjavu vođe ruske paravojne formacije Wagner, Jevgenija Prigožina, da su ruske snage pobjegle sa fronta.

Naime, istočni grad Bahmut od zime je glavna meta ruske ofanzive i uporište najkrvavijih borbi u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Vođa Wagnera rekao je u utorak da je ruska brigada napustila svoje položaje.

"Naša vojska bježi. 72. brigada je jutros izgubila tri kvadratna kilometra, izgubili smo oko 500 ljudi", naveo je Prigožin koji je više puta optuživao ruske oružane snage da ne pružaju dovoljnu podršku njegovoj privatnoj plaćeničkoj vojsci koja vodi borbe u Bahmutu.

To je sada potvrdila i ukrajinska treća zasebna jurišna brigada.

"Zvanično je. Prigožinov izvještaj o bjekstvu ruske 72. samostalne jurišne brigade iz oblasti Bahmuta i 500 leševa Rusa ostavljenih je istinit. 3. jurišna brigada je zahvalna na publicitetu o uspjehu fronta", saopćila je brigada.

Jedinica formirana iz nacionalističkog bataljona "Azov" objavila je i video snimak jednog od osnivača "Azova", Andreja Bileckog, koji je rekao da su njegove snage porazile rusku brigadu, prenosi Reuters.

"U stvari, 6. i 7. bataljon i brigada su skoro potpuno uništeni, obavještajna služba brigade je uništena, veliki broj borbenih vozila je uništen, a značajan broj vojnika je zarobljen. Napadi su izvedeni na teritoriju široku tri kilometra i dubinu 2,6 kilometara, a cijela teritorija je potpuno oslobođena od ruskih okupacionih snaga", saopćio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...