DETALJI IZ SUDNICE: Senaid Memić najavio ostavku na mjesto ambasadora

Tužilaštvo KS ostalo je kod prijedloga za određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva. Istaknuto je kako je Memić ambasador BiH u Maleziji te da posjeduje diplomatski pasoš.

  • Vijesti

  • 12. Maj 2023  

  • 2

U Kantonalnom sudu Sarajevo u toku je ročište za određivanje pritvora nekadašnjem načelniku Općine Ilidža i aktuelnom ambasadoru Bosne i Hercegovine u Maleziji Senaidu Memiću, piše Faktor.

Tužilaštvo KS ostalo je kod prijedloga za određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva. Istaknuto je kako je Memić ambasador BiH u Maleziji te da posjeduje diplomatski pasoš.

Također, u Maleziji mu je osiguran boravak te ima stalna primanja, istakli iz Tužilaštva KS. Kako navode tužiteljke, za krivična djela koja mu se stavljaju na teret prijeti mu najmanje tri, a maksimalno 20 godina zatvora. Iz tog razloga smatraju da je motivisan da pobjegne.

- Memić se sumnjiči za izdavanje nezakonitih urbanističkih dozvola u periodu dok je bio načelnik Općine Ilidža. Odnosno, Memić je kao načelnik iskoristio službena ovlaštenja na štetu službene dužnosti.

On je u tom periodu prijetio uposlenicima Općine Ilidža, nekima da će ostati bez posla. Oni su usljed pritisaka i straha morali postupiti po uputama. Memić je slao prijetnje porukama uposlenicima da će ostati bez posla - istakle su tužiteljke.

I Memićev sin je prisutan ročištu. Prilikom ulaska u sudnicu poručio je ocu: "Samo polako, sve će biti u redu".

U toku je izlaganje Memićeve odbrane. Odbrana Memića u sastavu Amir Hadžić i Zlatko Petrović istakla je kako ne vide kako je njihov branjenik nanio šteti Općini Ilidža s obzirom da je budžet općine porastao sa osam miliona KM na 50 miliona KM za vrijeme kada je on bio načelnik.

Također, i broj zaposlenih porastao je sa 8.000 na 23.000. Istakli su kako samo od ugovora sa Brajlovićem Općina inkasira godišnje 130.000 KM.

Advokat Hadžić naveo je kako je Memić spreman podnijeti pisanu ostavku na mjesto ambasadora, na šta je Memić dobacio kako će u svakom slučaju podnijeti ostavku. Također, naglašeno je da Memić nema namjeru bježati.

- Memić posjeduje samo državljanstvo BiH - kazao je Hadžić te je zatražio mjere zabrane i predložio kako će se njegov branjenik odreći i diplomatskog i standardnog bh. pasoša.

Odbrana je istakla kako je protok godina od prvog djela koje mu se stavlja na teret 10 godina te da je htio do sada, mogao je uništiti dokaze ili utjecati na svjedoke. Advokat Hadžić je rekao da do sada nije zadokumentovan utjecaj na svjedoke.

- Srčani bolesnik i ima problema s vidom. Preporučen mu je operativni tretman - naveo je Hadžić dodajući kako je to još jedan razlog zbog kog Memiću ne bi trebao biti određen pritvor.

Odbrana naglašava kako ne postoji osnovna sumnja da je počinio krivična djela koja mu se stavljaju na sumnju

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...