PROCURILI TAJNI DOKUMENTI EU: "Možda bude invazije, ali njih ne napadamo"

Diplomatska služba Evropske unije želi da zemlje članice budu spremne za moguću eskalaciju krize oko Tajvana

  • Evropa

  • 13. Maj 2023  

  • 1

Strani mediji prenijeli su vijest o procurjelom internom dokumentu Evropske unije i njegovom sadržaju.

U dokumentu se upozorava da bi vojni sukob sa Kinom ugrozio vitalno snabdjevanje Evrope mikročipovima.

Lideri EU pozivaju evropske vlade da nastave saradnju sa Kinom, uprkos rastućim tenzijama između Washingtona i Pekinga.

Diplomatska služba Evropske unije želi da zemlje članice budu spremne za moguću eskalaciju krize oko Tajvana, upozoravajući da bi vojni sukob ugrozio vitalno snabdevanje Evrope mikročipovima.

Međutim, iako se rizici za Evropu moraju smanjiti, ona ne sme da se potpuno ogradi idistancira od Kine, navodi se u internom dokumentu koji je pripremila Evropska služba za vanjske poslove, u koji je POLITICO imao uvid.

Dokument dolazi u ključnom trenutku za EU, koja se bori sa sve komplikovanijim odnosima sa Kinom. SAD trenutno intenziviraju svoj ionako jastrebski stav prema Pekingu, dok evropski lideri tek treba da se dogovore o jedinstvenom pristupu.

Dokument je odmah izazvao reakciju nekih evropskih vlada koje su naklonjenije američkom pristupu.

"Čini se da smo, uz sve moguće zvuke alarma, ponovo odlučili da pritisnemo dugme za isključivanje zvuka, i nastavili da drijemamo", rekao je jedan visoki diplomata EU koji je želeo da ostane anoniman.

U dokumentu, koji su sastavili diplomatski zvaničnici izvršnog tijela EU, poziva se 27 država članica Unije da iskoriste "priliku" da smanje rizik od sve većeg utjecaja Kine na ekonomska i sigurnosna pitanja.

Međutim, u dokumentu se navodi da Evropa i dalje ima priliku da razgovara direktno sa vladom predsjednika Xi Jinpinga. "Kina i Evropa ne smiju se potpuno otuđiti. U suprotnom postoji rizik da se nesporazumi povećaju i prenesu i na druge oblasti", navodi se u nacrtu.

"Sistemsko rivalstvo može se pojaviti u gotovo svim oblastima saradnje. Međutim, to ne bi trebalo da odvrati EU od održavanja otvorenih kanala komunikacije i traženja konstruktivne saradnje sa Kinom. Takva saradnja može pomoći da se probije rastuća samoizolacija kinesko rukovodstvo. Ali prije svega treba promovisati fundamentalne interese EU", također se navodi u dokumentu.

Odnosi Evropske unije sa Kinom su tema koja će dominirati u kreiranju politike u narednim mjesecima, a veća diskusija o ovom pitanju očekuje se na samitu lidera EU u Briselu u junu.

alt

Smanjenje rizika u Pekingu

U dokumentu se pozivaju zemlje članice da ubrzaju planove za smanjenje rizika i prekomjerne zavisnosti od Kine.

"Smanjenjem rizika možemo da osiguramo predvidljivost i transparentnost u našim ekonomskim i trgovinskim odnosima, istovremeno promovišući siguran pristup zasnovan na pravilima", navodi se u dokumentu.

Poziv na smanjenje rizika dolazi od administracije jer se čini da je Peking sve nervozniji zbog narativa da predstavlja prijetnju Zapadu. Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang kritikovao je ove sedmice u Berlinu evropske političare zbog pokušaja da se "oslobode Kine" u ime smanjenja rizika.

Dokument se bavi i politički osetljivim pitanjem Tajvana

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je prošlog mjeseca u intervjuu za POLITICO da Evropa treba da izbjegne da bude uvučena u sukob između Kine i Sjedinjenih Država oko samoupravnog otoka koje Peking smatra svojim.

U vezi sa Tajvanom, u dokumentu se navodi: EU je nepokolebljiva da svaka jednostrana promjena statusa quo i upotreba sile mogu imati velike ekonomske, političke i sigurnosne posljedice na globalnom nivou, posebno imajući u vidu primarnu ulogu Tajvana kao dobavljač najnaprednijih poluprovodnika.

"EU mora biti spremna za scenarije u kojima tenzije značajno rastu. Rizik od eskalacije u Tajvanskom moreuzu jasno pokazuje potrebu da se radi sa partnerima na sprečavanju erozije statusa quo u interesu svih", u dokumentu piše.

Prema procjenama, oko 90 posto naprednih poluprovodnika uvezenih u EU dolazi sa Tajvana.

alt

Tajvanski gigant poluprovodnika TSMC bio je pod pritiskom da preseli neke od svojih proizvodnih pogona, ali se do sada kretao samo u pravcu dva navodna tajvanska dobavljača sigurnosne opreme - SAD i Japana.

Što se tiče Ukrajine, Unija nije impresionirana najnovijim diplomatskim nastupom Kine, koji je obilježio odloženi prvi sastanak predsednika Xi Jinpinga i Volodimira Zelenskog.

Zemlje članice EU treba da nastave da upozoravaju Peking da ne podržava Rusiju, čak ni zaobilaženjem sankcija, dodaje se u istom dokumentu.

Dokument takođe sadrži sumorne prognoze za domaći razvoj Kine, u kojima se kaže da će se azijska supersila "vjerovatno suočiti sa domaćim ekonomskim i političkim izazovima bez presedana zbog usporavanja ekonomskog rasta i demografskih promjena".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...