DVA ZEMLJOTRESA ZABILJEŽENA U BLIZINI BOSNE I HERCEGOVINE: Ima li razloga za brigu?

Ovo područije poznato je po seizmičkoj aktivnosti

  • Regija

  • 13. Maj 2023  

  • 0

Danas u 18.44 sati po lokalnom vremenu Sjenicu je pogodio zemljotres jačine 3,3 stepena po Rihteru, a on je ujedno i najači u nizu potresa. Nakon njega uslijedio je još jedan nešto slabiji, koji je iznosio 2,3 stepena po Rihteru.

Kako je ranije za Telegraf objasnila seizmološkinja Slavica Radovanović, ovo područije poznato je po seizmičkoj aktivnosti za razliku od drugih dijelova Srbije.

"Na tom prostoru se ne dešava ništa neobično, a na njemu su maksimalni zemljotresi magnitude 5 stepeni po Rihteru. Taj prostor ima puno malih zemljotresa. Na njemu je frekventna seizmička aktivnost za razliku od drugih prostora Srbije gdje se zemljotresi javljaju tu i tamo, prvo dugo ih nema, a onda se pojave", rekla je Radovanović.

Dodala je da je u pitanju dio Srbije u kojem zemljotresi nisu rijetkost, taj prostor je ugrožen od okolnih žarišta koji na njega prave veći uticaj. Kroz historiju, ovaj predio su potresale serije zemljotresa koji nisu prelazili pet stepeni Rihterove skale.

alt

Podsjetimo, Sjenicu je prvi zemljotres pogodio 10. maja ujutro nešto poslije 6 sati. Tog dana su zabilježena dva potresa u razmaku od po sat vremena od 2 i 2,1 stepena po Rihterovoj skali.

11. maja ujutro, oko 4 sata, tlo Sjenice se treći put zatreslo, jačine, također, oko 2 stepena. Nešto slabiji, četvrti potres zabilježen je oko podneva, da bi također, jučer, ali poslije 17 sati, instrumenti zabilježeili potres od 2,6 stepeni po Rihteru.

Još dva potresa dogodila su se u četvrtak uvečer, između 20 i 22 sata, a još jedan je zabilježen oko ponoći, u noći između četvrtka i petka. Posljednji potres dogodio se danas u 18.44 sati, jačine 3,3 stepena po Rihteru.

Kako se ponašati za vrijeme zemljotresa?

"Ostanite mirni i prisebni i ne dozvolite da vas obuzme panika. Budite svjesni da su neki zemljotresi samo početni potresi i da ubrzo može uslijediti sljedeći, jači potres", navodi se na sajtu MUP-a z Sektora za vanredne situacije i ističu 3 zlatna pravila:

Ne paničite.

Ne pokušavajte da bježite.

Spustite se na pod, sklupčajte se i zaštitite glavu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...