MANIFESTACIJEA"DANI VAKUFA U BOSNI I HERCEGOVINI 2023": Kuvajt je finansirao izgradnju džamije u Pećigradu

Zbog svojih malih dimenzija od svega 64 kvadrata i dotrajalosti nije mogla zadovoljiti potrebe džematlija, pa se ukazala potreba za izgradnjom novog i većeg vjerskog objekta.

  • Društvo

  • 14. Maj 2023  

  • 0

U okviru manifestacije "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini 2023" koju organizuje Vakufska direkcija Islamske zajednice danas je upriličeno svečano otvorenje džamije u Pećigradu, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Cazin.

U svojstvu domaćina, prisutnima su se obratili džematski imam Vahid-ef. Ljubijankić i predsjednik Građevinskog odbora Amir Beganović koji su zaželjeli dobrodošlicu gostima, te iskazali riječi zadovoljstva zbog današnjeg susreta i njegovog povoda.

Veliki dio sredstava za rekonstrukciju, osim džematlija, vakifa i prijatelja džemata, Vakufska direkcija je osigurala putem Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt.

Generalni sekretar ovog sekretarijata Naser El-Hamed je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je u prilici institucinalno pružati podršku značajnim projektima u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

"Blago onom vakifu koji je odvojio svoj imetak za izgradnju ove džamije i drugih objekata koji služe društvu i zajednicama. Zbog toga smo i mi kao Sekretarijat za vakufe zahvalni Allahu, dž.š., da imamo priliku biti dio toga dobra", poručio je El-Hamed.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Cazin Said-ef. Mujakić je zahvalio prijateljima iz Kuvajta na podršci u procesu izgradnje ove džamije, te im tokom svog obraćanja opisao neke odrednice organizacije vjerskog života na području MIZ Cazin.

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić su ukazali na značaj realizacije ovakvih projekata i izgradnje vjerskih objekata koji će biti centri susreta vjernika sa ovog prostora.

Kako su poručili, projektni izazov za naredni period je izgradnja Islamskog centra u Cazinu za koji su već izdvojena značajna sredstva od strane Grada Cazina i Vlade Unsko-sanskog kantona.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je hvale vrijednom ocijenio činjenicu da rad na unapređenju vakufa posljednjih godina svjedoči dobroj saradnji vjerskih i državnih institucija.

"Posebno smo zahvalni našim prijateljima iz Kuvajta na podršci i pomoći tokom realizacije ovog projekta. Zadovoljni smo uključenošću naših gradskih i kantonalni struktura na polju unapređenju vakufa, pa vijest o takvom njihovom pristupu možemo podijeliti sa našim gostima iz Kuvajta. Uz to, mi svjedočimo da iz reda našeg naroda dolaze brojni vakifi, te da se zapravo i cijeli naš narod može posmatrati kao vakif", rekao je muftija Kudić.

Direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid-ef. Zajimović je, uz podsjećanje na sadržaj manifestacije “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”, uputio optimistične poruke o prilici koju Bošnjaci imaju danas kada je u pitanju društveno djelovanje.

"Ovom manifestacijom i dolaskom ovdje želimo prinositi ideju o vakufima, ali i ideju o zajedništvu i bratstvu. Također, u ime Islamske zajednice želim uputiti i sebi i vama riječi nade i podrške. Koliko god situacija oko nas bila teška, mi nikad nismo bili jači, ni stabilniji. Kao narod smo konačno stali na noge, iako ne smijemo zanemariti probleme sa kojima se susrećemo i truditi se da ih prevaziđemo", rekao je direktor Zajimović

U Pećigradu još postoji i stara džamija koja se nalazi unutar zidina Starog pećkog grada, a sagrađena je za vrijeme osmanske vladavine i do sada je nekoliko puta bila devastirana i renovirana.

Zbog svojih malih dimenzija od svega 64 kvadrata i dotrajalosti nije mogla zadovoljiti potrebe džematlija, pa se ukazala potreba za izgradnjom novog i većeg vjerskog objekta. Kamen-temeljac za izgradnju nove džamije u Pećigradu je postavljen 2017. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...