GOOGLE KREĆE U ČISTKU, ŠALJU E-MAIL UPOZORENJA: Brišu se računi, pogledajte ko je prvi na meti

Ako svoj račun na Googleu niste koristili u prethodne dvije godine, mogli biste dobiti e-mail podsjetnik u kojem vas kompanija poziva da se prijavite i održite ga aktivnim.

  • HiTec

  • 17. Maj 2023  17. Maj 2023

  • 0

Ako ste vlasnik računa na Googleu koji niste koristili već dugo vremena, no želite ga zadržati, možda nije loša ideja da se prijavite na njega. Kompanija je upravo objavila da će početi brisati neaktivne račune na koje se niko nije prijavio tiokom prošle dvije godine. Google ovaj potez opisuje kao pojačavanje sigurnosti, no lako se da naslutiti da je u priči i smanjenje troškova te oslobađanje prostora na serverima.

Svako ko ima račun koji je neaktivan duže od dvije godine dobit će e-mail s upozorenjem, a način na koji može spasiti račun relativno je jednostavan - samo se mora prijaviti u roku od 60 dana. Prvo brisanje računa najavljeno je za decembar ove godine.

E-mail upozorenja bit će poslan na račun koji se briše, kao i na sve one koji služe kao sigurnosna mjera. Deaktivacija i brisanje primijenit će se na sve aplikacije vezane uz račun, uključujući Gmail, Docs, YouTube, Google, Photos, Meet i Calendar.

Mjera će obuhvatiti samo osobne račune, što znači da su sigurni školski i poslovni računi.

Premda je kompanija navela da iza ovog poteza štednje stoje sigurnosne mjere, u izjavi ima i malo istine. Stari računi, pored neažuriranih lozinki, u velikom broju slučajeva nemaju ni aktivan sustav provjere u dva stupnja. To ih, navodi Engadget, čini vrlo pogodnima za krađu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...