PLENKOVIĆ POSJETIO POPLAVLJENA PODRUČJA U KARLOVCU: "Guglajte, pogledajte kako je u Italiji"

"Nakon niza elementarnih nepogoda Vlada pomaže non stop, gdje god je bila...", naveo je.

  • Regija

  • 18. Maj 2023  18. Maj 2023

  • 2

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u Karlovcu je zaključio kako smo žrtve globalnih vremenskih prilika, ali ne samo mi, stanje je, rekao je, puno gore u susjednoj Italiji pa sve pozvao da se na Googleu u to uvjere.

Upitan je li se na nekim mjestima moglo bolje reagirati, pogotovo u Hrvatskoj Kostajnici, kazao je: “Vodostaj Une je bio preko pet metara… . Situacija je složena, ali napravljeni su napori. Gledajte, sustav obrane možda može biti bolji”.

“Pogledajte malo širu sliku, odite na Google, pogledajte što se zbiva u Italiji. Ovo su ogromne prirodne nepogode, a Vlada je tu sa svim sastavnicama, ovdje je bila izvrsna koordinacija”, ocijenio je, prenosi Telegram.hr.

"Nažalost, tradicionalno je ovaj prekrasan grad na četiri rijeke i žrtva visokih vodostaja. Dio grada je obranjen, oni dijelovi koji su ranije bili u najgoroj situaciji Mostanje, M. Švarča i Logorište nisu pogođeni, dok drugim područjima ima određenih šteta. Situacija je u ovom trenutku pod kontrolom, pratimo situaciju u drugim područjima, rekao je premijer.

Govoreći o mogućim naknadama šteta kazao je" imamo nekoliko razina, prvo u prostornom planiranju treba voditi računa o izazovima, Hrvatske vode imaju karte rizika od poplava, dok moramo imati i element samoprevencije", navodi Jutarnji.hr.

"To je broj jedan, dva je da se radi na retencijama, slično će se napraviti ovdje, prirodna retencija koja automatski smanjuje vodostaj korita rijeka, a treće je voditi računa o osiguravanju objekata. Čuli smo da za pojedine lokacije osiguravajuća društva niti ne žele osigurati imovinu, a rizična su područja. Ne žele dati mogućnost da se osiguraju jer znaju rizik, ili daju enormne premije ili uopće ne žele da ih osiguraju, kaže premijer, naglašavajući da treba ulagati u brane i priroden retencije.

Nakon niza elementarnih nepogoda Vlada pomaže non stop, gdje god je bila, u suradnji sa županijama dajemo sredstva i onda oni dalje kanaliziraju prema oštećenima. Ovo su enormni vodostaji. Globalni kontekst, klimatske promjene, ono što je nekad bio standard jednom u sto godina se mijenja", zaključio je premijer.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...